Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια, ας κάνουμε έναν απολογισμό:
  1. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε συνεπές στις δημόσια εκπεφρασμένες προεκλογικές προθέσεις του. Μπορεί να το κατηγορήσουμε για δραματική μεταβολή της στάσης του τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να ελέγξουμε την πρόθεση του να αποκτήσει εκλογικό πλεονκέκτημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καθώς και στις επόμενες εθνικές. Μπορούμε να επισημάνουμε πως η βιασύνη του σχετίζεται με την απογραφή του 2011. Μπορούμε να το κατηγορήσουμε πως δεν σέβεται τις εξαγγελίες του για άμεση δημοκρατία με δημοψηφίσματα. Ένα μόνο δεν μπορούμε να το κατηγορήσουμε: πως εξαπάτησε τον λαό για την πρόταση του να δώσει ιθαγένεια με εύκολο τρόπο σε μετανάστες, όπως ορισμένοι από εμάς είχαν διαγνώσει και προειδοποιήσει προεκλογικά.
  2. Η ευθύνη για αυτό το νομοσχέδιο βαρύνει πρωτίστως τον Ελληνικό λαό που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είτε ψηφίζοντάς το, είτε ψηφίζοντας οποιοδήποτε άλλο κόμμα εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, είτε απέχοντας. Στο πολιτικό μας σύστημα ο πρώτος κυβερνά και οι υπόλοιποι βγάζουν λόγους. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει εξ' ολοκλήρου στην Κυβέρνηση, ενώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχει μερίδιο μόνο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
  3. Δευτερευόντως η ευθύνη βαρύνει τους πολιτικούς της κεντροδεξιάς παράταξης, είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΛΑΟΣ που δεν έθεσαν το ζήτημα της ιθαγένειας ως κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου 2009, αφήνοντας έτσι μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ανενημέρωτο.
  4. Είναι σαφές πως το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να καταπέσει λόγω αντισυνταγματικότητας -αφού είναι "τυπικά" εντάξει- αν και παραβιάζει (α) το νόημα της λαϊκής κυριαρχίας (β) της άσκησης των εξουσιών υπέρ του Έθνους και (γ) της επικρατούσας θρησκείας. Ευπρόσδεκτες οι προσπάθειες δικαστικής ανατροπής του, αλλά -κατά τη γνώμη μου-δεν θα επιτύχουν.
  5. Είναι επίσης σαφές πως δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα γι' αυτό το θέμα γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα το επιτρέψει, ενώ οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με βάση τη συνθήκη της Λισαβώνας (1 εκατομμύρια υπογραφές) δεν θα τελεσφορήσει μιας και η ιθαγένεια ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών και δεν υπόκειται σε Ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα.
  6. Τιμούμε όλους τους βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο ή εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να το καταψηφίσουν αν και δεν παρέστησαν στην -ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένου αποτελέσματος- ψηφοφορία, Καθώς και όλους όσους επιχειρηματολόγησαν δημόσια σε μέσα ενημέρωσης εναντίον του.
  7. Ασχέτως της κομματικής μας επιλογής δεν ψηφίζουμε κανένα βουλευτή που υπήρξε απών χωρίς να στείλει επιστολή προθέσεως ή δήλωσε παρών ή υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Είναι καλό ο καθένας να δει τα πρακτικά της Βουλής από τις 9-11/3/2010 για να ξέρει τι έπραξε ο βουλευτής που θα ζητήσει την ψήφο του το 2013.
  8. Στις εκλογές του 2013 όλοι θα κριθούμε. Όσοι ήταν ενάντιοι στο νομοσχέδιο δεν μπορούν φυσικά να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως ΚΚΕ. Σκεπτόμενοι αν θα ψηφίσουν ΝΔ ή ΛΑΟΣ ας αναλογιστούν εάν ο ΛΑΟΣ κατάφερε να αποτρέψει στο ελάχιστο το κυβερνητικό νομοσχέδιο και να αποφασίσουν αν θέλουν να ψηφίζουν κυβέρνηση ή κόμμα διαμαρτυρίας. Αποκαλύφθηκε πια πόσο ψευδές ήταν το σύνθημα "ΠΑΣΟΚ=ΝΔ"
  9. Οι υποτιθέμενες βελτιώσεις του νομοσχεδίου εν σχέσει με το αρχικό προσχέδιο είναι διακοσμητικές. Αυτό θα αποδειχθεί από τον τελικό αριθμό των αλλογενών πολιτών που θα δικαιούνται να ψηφίσουν το 2013 και οι οποίοι θα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομικών μεταναστών. Ακόμα και ο αριθμός όσων θα δικαιούνται να ψηφίσουν στις εκλογές του 2010 θα υπερβαίνει τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
  10. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια πράγματα για τα οποία μπορούμε να αισιοδοξούμε: (α) οι άρρενες αλλοδαποί δεν θα σπεύσουν να γίνουν Έλληνες εάν είναι υπόχρεοι στρατιωτικής υποχρέωσης, (β) το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα, παρά τα κίνητρα του νομοσχεδίου θα περιοριστεί εξαιτίας της διαπόμπευσης της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ για το χάλι της οικονομίας, (γ) αρκετός αριθμός των αλλογενών νέων που "νιώθουν Έλληνες" θα εγκαταλείψουν το βυθιζόμενο πλοίο της νέας τους πατρίδας, φεύγοντας με γοργά βήματα προς την Ευρώπη.
  11. Είναι καθήκον των Ελλήνων να παρακολουθήσουν στενά την εφαρμογή του νέου νόμου, και να αντιδράσουν στις αναπόφευκτες προσπάθειες κατοχύρωσης μειονοτικών δικαιωμάτων και μέτρων θετικής δράσης υπέρ των μεταναστών.
  12. Απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες η στάση μας δεν πρέπει να αλλάξει. Δεν ευθύνονται βέβαια αυτοί για το τί ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Η ευθύνη τους αρχίζει από τις επόμενες εκλογές στον βαθμό που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ή θα εκλεγούν ως δημοτικοί σύμβουλοι και μετέπειτα βουλευτές.
  13. Υπάρχουν καλοί και κακοί μετανάστες. Όπως προείπα, είναι (α) τιμή μας να δεχτούμε ως συμπολίτες όσους με ελεύθερη βούληση προσχώρησαν στην Ελληνική πολιτεία έχοντας ενστερνιστεί τον Ελληνικό πολιτισμό, και έχοντας προσφέρει στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας, (β) υποχρέωσή μας να ανεχτούμε όσους προτιμούν να διατηρήσουν την δικιά τους ταυτότητα και παράδοση, τηρώντας τους Ελληνικούς νόμους και υποχωρώντας σε όποιο σημείο η δικιά τους παράδοση είναι ασύμβατη με τη δικιά μας. Όπως δεν απαιτούμε από τους Έλληνες του εξωτερικού να αφελληνιστούν, έτσι δεν απαιτούμε και από τους ξένους της Ελλάδας να εξελληνιστούν.
  14. Το πρόβλημα θα υπάρξει από τους υπόλοιπους: από όσους πάρουν την ιθαγένεια χωρίς να νιώθουν και χωρίς να έχουν γίνει πολιτιστικά Έλληνες. Κι από όσους θελήσουν με τον έναν ή άλλο τρόπο, ανεξαρτήτως ιθαγένειας να επιβάλουν την παράδοση τους σε εμάς και να μεταβάλουν τον εθνικό χαρακτήρα του Ελληνικού κράτους. Αλλά κυρίως στους Έλληνες που το κατέστησαν δυνατό δίνοντας τους δικαίωμα ψήφου.
  15. Πάνω απ' όλα δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας. Το πλήγμα που υπέστη η Ελλάδα δεν είναι ανεπανόρθωτο. Το έθνος που επέζησε μετά από τη Ρωμαϊκή κατάκτηση, τις μεσαιωνικές επιδημίες και επιδρομές Σλάβων και Φράγκων, τον εκτουρκισμό και εξισλαμισμό των Οθωμανών, το έθνος με την τεράστια παγκόσμια διασπορά δεν θα πεθάνει από τα κομματικά παιχνίδια της κλίκας Παπανδρέου.
  16. Να θυμόμαστε ακόμα: το Ισραήλ διατηρεί τον εθνικοθρησκευτικό του χαρακτήρα παρά την παρουσία τεράστιου αριθμού (1/5 περίπου) μη Εβραίων πολιτών. Σε όλη την Ευρώπη τα κόμματα που επένδυσαν στις ψήφους των μεταναστών (τα αδέρφια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ) ηττώνται. Παρά τα πολύ δυσμενή δημογραφικά δεδομένα για δεκαετίες ακόμα στον τόπο αυτό οι Έλληνες θα αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών. Είναι υποχρέωσή μας να ανατρέψουμε με τη δράση και την ψήφο μας την κατρακύλα.
http://d-politiki.blogspot.com/2010/03/blog-post_12.html

2 σχόλια:

  1. ΡΕ !!!! ΠΑΛΙΟΔΕΞΙΕ ΠΟΝΤΙΚΕ....ΡΕ ΟΥΣΤ
    ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΠΑΣ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΕ.\
    ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΡΕ ΠΡΟΔΟΤΑΡΕ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
    ΡΕ ΠΡΟΔΟΤΗ ΘΕΛΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ??? ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΤΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΚΗ ????

    ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΡΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχίζει και τούτη η ιστοσελίδα να γίνεται κομματική; Κρίμα. Με τον ΛΑ.Ο.Σ. θα τα βάλετε τώρα, ή μήπως ξεχάσατε ποιος πρότεινε το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και ποιοι το αρνήθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";