Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Προσφυγή στο ΣτΕ από τέσσερις Ενώσεις

Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές 198 αποφάσεις γενικών γραμματέων από όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τις οποίες αποδίδεται ιθαγένεια σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ν.3838/2010, ζητούν τέσσερις Ενώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι Ενώσεις (Παγκρήτιος Ένωση, Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας, Παμποντιακός Σύλλογος "Η Αργώ" και Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων) υποστηρίζουν ότι οι 198 αποφάσεις των περιφερειών για τις «ιθαγενοποιήσεις» είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 1 του Συντάγματος, όπως αντίθετα στις ίδιες συνταγματικές διατάξεις είναι και τα άρθρα 1, 2, 6 και 24 του συγκεκριμένου νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του Ν. 3838/2010 αναμένεται να κριθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, καθώς ήδη έχει διαβιβαστεί από το Δ' Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Π.Πικραμμένος εισήγαγε και την προσφυγή των Ενώσεων προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, το Δ' Τμήμα έκρινε ότι τόσο η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης «επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος».

Με το Ν. 3838/2010 εισάγονται δύο τρόποι απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας: Ο πρώτος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση».

Ο δεύτερος τρόπος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης».

2 σχόλια:

  1. Μπραβο εισται ΑΞΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΙΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ!!!Βαλτε τη ΦΩΤΙΑ εσεισ και το ΤΣΕΚΟΥΡΙ θα το βαλουμαι εμεισ. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΗ DNA ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑΜΑΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΒΡΕΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΦΕΥΓΗ.ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ!!!!!!!ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΑΣ.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";