Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Εκτός από το μνημόνιο, υπάρχουν και άλλα, ενδεχομένως ακόμη σοβαρότερα προβλήματα..

Οι περιπτώσεις γκετοποίησης του κέντρου της Αθήνας, της Πάτρας ή της Ηγουμενίτσας λόγω του απίστευτα μεγάλου αριθμού συγκέντρωσης λαθρομεταναστών είναι και ενδεικτικές αλλά και μοναδικές στην Ευρώπη σε μια κατάσταση που γίνεται όλο και δυσκολότερα αναστρέψιμη.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η λαθρομετανάστευση.

Θα περίμενε κανείς πως η πολιτεία θα είχε παρέμβει αποτελεσματικά, καθώς η κατάσταση παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και γίνεται δυσκολότερα αναστρέψιμη. Οι περιπτώσεις του κέντρου της Αθήνας, της Πάτρας ή της Ηγουμενίτσας είναι και ενδεικτικές αλλά και μοναδικές στην Ευρώπη!

Δεν υπάρχει πρωτεύουσα, που μέρος του ιστορικού και του εμπορικού της κέντρου να είναι απαγορευμένη ζώνη. Εστίες απόλυτης ανομίας και εγκληματικότητας, όχι απλώς κάτω από τη μύτη του κράτους, αλλά στην ίδια την καρδιά του! Περιοχές που λίγο πριν έσφυζαν από κόσμο και εμπορική κίνηση, είναι πλέον εγκαταλειμμένες, ρυπαρές και επικίνδυνες!
Οι περιπτώσεις της Πάτρας και εσχάτως της Ηγουμενίτσας δεν έχουν επίσης προηγούμενο. Μιλιούνια λαθρομετανάστες έχουν «κατασκηνώσει» στα λιμάνια, τρομοκρατούν οδηγούς και επιβάτες, ενώ καθημερινά γίνονται μάχες σώμα με σώμα, για το ποια εθνότητα θα επικρατήσει! Μιλάμε για τις δύο κύριες εισόδους της χώρας, από τις οποίες διέρχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από τη Δυτική Ευρώπη.
Γκέτο, σύμφωνα με το λεξικό, θεωρούνται...
 οι υποβαθμισμένες περιοχές, όπου μειονότητες ανθρώπων ζουν απομονωμένες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εμείς δώσαμε νέα διάσταση στην ερμηνεία του όρου. Σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή, γκέτο είναι περιοχές τις οποίες οι μειονότητες κατάφεραν να απομονώσουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό, εκμεταλλευόμενες είτε την απουσία είτε την αβελτηρία, είτε την ανικανότητα της επίσημης πολιτείας!
Κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτηκαν πως, αν δώσουμε στους λαθρομετανάστες ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή και 200 ευρώ στο χέρι, θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Ή αν κατοικήσουν στο ιστορικό κέντρο νέα ζευγάρια και γίνει περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Αυτά, μαζί με την αύξηση της αστυνόμευσης και την ανάπλαση άδειων χώρων και εγκαταλειμμένων κτιρίων, ήταν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά ένα γρήγορο «googlάρισμα» έδωσε μέσα σε ένα χρόνο, άλλες τρεις φορές την εξαγγελία αντίστοιχων μέτρων για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Στις 15 Ιουλίου 2010, στις 9 Νοεμβρίου 2010 και στις 5 Ιανουαρίου 2011. Είχε προηγηθεί η ομόφωνη διαπίστωση της Βουλής, πως είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων!
Θυμάστε τον περίφημο συρμάτινο φράχτη στον Έβρο, μήκους 12 χιλιομέτρων, που θα απέτρεπε την παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα μας; Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα ήταν έτοιμος τον Απρίλιο που μας πέρασε. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Εννοείται απολύτως τίποτα! Δεν έχει μπει ούτε πάσσαλος, ουδείς γνωρίζει αν θα γίνει και τα σύνορα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, είναι ξέφραγο αμπέλι. «Εκτός από τον ιμπεριαλισμό, υπάρχει και η μοναξιά», έλεγε γνωστό σύνθημα της δεκαετίας του ‘70.
Μήπως πρέπει κάποιος να πει στην κυβέρνηση πως εκτός από το μνημόνιο, υπάρχουν και άλλα, ενδεχομένως ακόμη σοβαρότερα προβλήματα;

Τ.Σπηλιόπουλος


http://greece-salonika.blogspot.com/2011/05/blog-post_2751.html#ixzz1LnSiUY8y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";