Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:ΣΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΡΟΜΑ

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για πιλοτικά προγράμματα διδασκαλίας και προετοιμασία σχετικών εγχειριδίων
Στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία με μεγάλο ποσοστό παιδιών μεταναστών και στη δημιουργία ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας σε σχολεία με μεγάλη ετερογένεια (αλλοδαποί, Ρομά, μειονοτικές ομάδες) προχωρά από την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την Καθημερινή τα προγράμματα διδασκαλίας μητρικής γλώσσας θα είναι αρχικά πιλοτικά, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τις εργασίες τους οι ομάδες που θα συντάξουν τα σχετικά εγχειρίδια.
Η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε στο διεθνές συνέδριο για τη Μετανάστευση, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, για την αδήριτη ανάγκη να προσαρμοσθεί η Ελλάδα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό αίτημα της πολυ-πολιτισμικότητας. Ετσι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν άρδην από την 1η Δημοτικού έως και την 3η Λυκείου ώστε η συνείδηση της εθνικής ταυτότητας να αναπτύσσεται παράλληλα με τη συνείδηση της διαπολιτισμικότητας.
Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους αλλοδαπούς, τα υπ. Παιδείας και Εσωτερικών θα προχωρήσουν, μετά την ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια, στην αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης της ελληνομάθειας. Πλέον θα παρέχεται απ’ όποιο πανεπιστημιακό ή άλλο ίδρυμα παρέχει εχέγγυα για αδιάβλητες διαδικασίες. Ετσι θα ξεπερασθούν τεχνικά εμπόδια που έχουν στερήσει πολλούς αλλοδαπούς από την πιστοποίηση ελληνομάθειας.

πηγή:xronos.gr

2 σχόλια:

  1. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ Η' ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ? ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ? ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ? ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ Η' ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΠ)? ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΑΛΑΚΕΣ PASOKOI ΒΑΛΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΧΙΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΘΕΥΡ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, Ε? ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΕΥΘ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑΣ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΗΣ Ε.ΑΛΛΙΩΣ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";