Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα vs Παιδιά που γεννήθηκαν στην Γαλλία

Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ δίνει την Ελληνική ιθαγενεια με τη γέννηση σε παιδιά μεταναστών που είναι στη χώρα νόμιμα για πέντε χρόνια ή με τη συμπλήρηση πενταετίας νομιμότητας εφόσον αυτό δεν σημβαίνει.

Δηλαδή:

(Παράδειγμα 1: Ο Αχμέτ και η Αμίνα ζουν νόμιμα στην Ελλάδα από το 2005. Το 2010 κάνουν ένα παιδί τον Μωχάμεντ ο οποίος γίνεται Έλληνας υπήκοος με τη γέννηση του π.χ. την 1 Ιουλίου 2010.

Στις 2 Ιουλίου 2010 ολόκληρη η οικογένεια φεύγει για τη Συρία αλλά ο Μωχάμεντ παραμένει Έλληνας πολίτης και τόσο ο ίδιος όσο και οι απόγονοι του μπορούν να έλθουν όποτε θέλουν στην Ελλάδα, ασχέτως που δεν έχουν λάβει ούτε μια μέρα "Ελληνική παιδεία" και δεν έχουν κανένα δεσμό με τη χώρα. Μπορεί δε να επανέλθει στην χώρα ως "πολίτης" όποτε θέλει όπως και όλοι οι απόγονοι που πιθανόν δημιουργήσει στη Συρία)

(Παράδειγμα 2: Ο Μπόρις και η Λουντμίλα ζουν νόμιμα στην Ελλάδα από το 2008 και φέρνουν στον κόσμο τον Γιούρι το 2010. Ο Γιούρι γίνεται Έλληνας υπήκοος το 2013 σε ηλικία τριών χρόνων, όταν ένας από τους γονείς του συγκεντρώσει πενταετία νόμιμης διαμονής.

Στη συνέχεια φεύγει από την Ελλάδα σε ηλικία τριών χρονών, ασχέτως που δεν έχει λάβει ούτε μια μέρα "Ελληνική παιδεία" και δεν έχει κανένα δεσμό με τη χώρα. Μπορεί δε να επανέλθει στην χώρα ως "πολίτης" όποτε θέλει όπως και όλοι οι απόγονοι που πιθανόν δημιουργήσει στη Ρωσία)

(Παράδειγμα 3: Ο Νίνο και η Νατέλα ζουν παράνομα στην Ελλάδα το 2010 και κάνουν ένα παιδί, την Λέλα. Επειδή δεν μπορούν να την θρέψουν φεύγουν για την Γεωργία. Το 2022 η οποιαδήποτε κυβέρνηση προχωράει σε νέα νομιμοποίηση λαθρομεταναστών και ο Νίνο και η Νατέλα κατορθώνουν να πάρουν άδεια διαμονής. Το 2027, όταν η Λέλα είναι 17 χρονών γίνεται Έλλην υπήκοος αν και δεν έχει ζήσει σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα).

Τί κάνει η Γαλλία

Η Γαλλία θεωρείται ως μια από τις χώρες με χαλαρή νομοθεσία για την ιθαγένεια στην Ευρώπη. Χρησιμοποιείται δε συχνά ως χώρα στην οποία ισχύει το δίκαιο του εδάφους εν αντιθέσει με τη Γερμανία όπου ισχύει το δίκαιο το αίματος. Ας δούμε πόσα από τα παραπάνω παιδιά θα λάμβαναν την Γαλλική υπηκοότητα:

ΚΑΝΕΝΑ

Σωστά διαβάσατε, κανένα. Γιατί η Γαλλία δεν είναι μη σοβαρή χώρα και αντιδρώντας στο κύμα λαθρομετανάστευσεις που δέχτηκε περιόρισε το δίκαιο του εδάφους το 1993 και έτσι τα παιδιά που γεννιούνται στην Γαλλία δεν παίρνουν αυτόματα την Γαλλική ιθαγένεια.

Πώς παίρνει λοιπόν ένα παιδί που γεννιέται στην Γαλλία την ιθαγένεια;
Si vous êtes né en France de parents étrangers, vous acquérez de plein droit la nationalité française à votre majorité.

Vous devez, à la date de votre majorité, résider en France et y avoir eu votre résidence habituelle pendant une période continue ou discontinue d'au moins cinq ans depuis l'âge de 11 ans.
Μετάφραση: Αν έχετε γεννηθεί στην Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς, αποκτάτε αυτοδίκαια την Γαλλική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή σας.
Πρέπει, κατά την ημερομηνία της ενηλικίωσης να κατοικείτε νόμιμα στη Γαλλία και να έχεται την μόνιμη κατοικία σας για μια συνεχή ή ασυνεχή περίοδο το λιγότερο πέντε ετών από την ηλικία των 11 ετών.
Ο ισχύων Κώδικας Ιθαγένειας στην Ελλάδα είναι πιο αυστηρός από τον Γαλλικό. Ο δε προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ είναι κατά πολύ πιο χαλαρός. Γι'αυτό ας μην παραπληροφορούν μερικοί για μέσο όρο.

Τί επιδιώκει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει κατά τη γνώμη μου δύο στοχεύσεις:
  • Την εκλογική ανατροπή
  • Την υιοθέτηση του πολυπολιτισμού και την αποδυνάμωση του έθνους κράτους
Όμως αυτό δεν εξηγεί τις τόσο χαλαρές ρυθμίσεις που προτείνει. Δύο όμως παράγοντες εξηγούν ακριβώς αυτές τις ρυθμίσεις.

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ κάνει τις αρχικές του εξαγγελίες όσο πιο εξωφρενικές γίνεται για να έλθει μετά με την τελική πρόταση του να τις κάνει κάπως πιο λογικές, αλλά χωρίς να θίξει στο ελάχιστο τους δύο του στόχους. Οι αλλαγές που θα κάνει στο προσχέδιο νόμου θα είναι εν πολλοίς κοσμητικές αλλά θα του δώσουν το άλλοθι πως πήρε στα σοβαρά τις αντιρρήσεις των πολιτών.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί κτήση της ιθαγένειας με την γέννηση και όχι με την ενηλικίωση για έναν απλούστατο λόγο. Αν χάσει τις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορεί να αφαιρέσει από τα δημοτολόγια τους "Έλληνες" υπηκόους που θα έχουν εγγραφεί σε αυτήν την τετραετία. Αντιθέτως αν η κτήση της ιθαγένειας γινόταν με την ενηλικίωση, τότε όλα αυτά τα παιδιά δεν θα προλάβαιναν να γίνουν "Έλληνες".

http://d-politiki.blogspot.com/2010/01/vs.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";