Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Παραπληροφόρηση από τον Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτογράφηση μεταναστών

Η χθεσινή πρώτη εκτενής αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου για το νομοσχέδιο για την πολιτογράφηση των μεταναστών επιβεβαιώνει πλήρως τους φόβους μου πως ο Πρωθυπουργός μας είναι επικίνδυνος.

Δεν κάναμε Έλληνες τους λαθρομετανάστες. Δίνουμε το δικαίωμα. Πρώτα απ’ όλα, να πω το εξής: το δικαίωμα υπάρχει σήμερα να γίνει κάποιος Έλληνας. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα. Αλλά είναι χωρίς κανόνες, είναι πολύ χαλαρά, είναι αυθαίρετο, είναι χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις. Βάζουμε μια τάξη, μια ευνομία, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τελικά επέλεξαν την Ελλάδα για να την κάνουν πατρίδα τους. Και ιδιαίτερα για τη δεύτερη γενιά.
Επειδή λοιπόν σήμερα είναι "πολύ χαλαρά" και "χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις" εσείς:
  • δίνετε ιθαγένεια σε αλλοδαπούς με δήλωση (χωρίς εξατομικευμένη εξέταση κάθε περίπτωσης)
  • μειώνετε τον χρόνο διαμονής για να μπορεί να υποβάλει κάποιος αίτηση από "10 στα 12" στα "5 στα 10"
  • διαγράφετε το ἠθος, την προσωπικότητα, τη γνώση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού από τις προϋποθέσεις
Αν αυτές σας οι πρωτοβουλίες κάνουν τα κριτήρια "πιο αυστηρά" και προσθέτουν "ουσιαστικές προϋποθέσεις", τότε πετάω τη Λογική μου από το παράθυρο.

Κοιτάξτε και τί κάνουν στην Δανία για την μετανάστευση και την πολιτογράφηση πριν σκεφτείτε να νομοθετήσετε στη "Δανία του Νότου".
Πράγματι, μου προκαλεί κατάπληξη ότι και η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε αυτή την ακροδεξιά αντίληψη, ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, που μεγάλωσαν εδώ, πήγαν στο Λύκειο εδώ, δεν έχουν δικαίωμα να γίνουν Έλληνες πολίτες. Έχουν άλλη πατρίδα; Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν άλλη πατρίδα, ή δεν μπορούν να πάνε, δεν έχουν δει άλλη πατρίδα.
Έχετε μπερδευτεί; Τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ από νόμιμους μετανάστες, μεγάλωσαν εδώ, πήγαν στο Λύκειο εδώ μπορούν να πάρουν την Ελληνική ιθαγένεια με την άποψη της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρόβλημα όμως είναι πως εσείς τη δίνετε σε άτομα που γεννήθηκαν εδώ, ασχέτως αν μεγαλώσουν εδώ. Σε άτομα που πήγαν τις τρεις πρώτες τάξεις Δημοτικού ή έξι σκόρπιες, ασχέτως αν τέλειωσαν καν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Με απλή δήλωση ακόμα και αν δεν είναι νόμιμα στην χώρα.

Διαβάστε καλύτερα το νομοσχέδιο σας πριν χαρακτηρίσετε τις απόψεις άλλων ως "ακροδεξιές". Κι αν τις θεωρείτε ακροδεξιές τότε το κόμμα σας που ψήφισε τον ισχύοντα Κώδικα Ιθαγένειας επί προεδρίας σας είναι ακροδεξιό. Εκτός βέβαια αν ο ισχύων Κώδικας ήταν σοσιαλιστικός το 2004 και έγινε ακροδεξιός το 2009...
Δηλαδή, να τους κρατήσουμε σε ένα γκέτο, να τους έχουμε στο περιθώριο, να τους θεωρούμε δεύτερης τάξης πολίτες, όταν αισθάνονται Έλληνες, αντί να τους δώσουμε θαλπωρή, να τους πούμε «ελάτε να ενδυναμώσετε τον Ελληνισμό, στη δουλειά, στην παραγωγή, στο ασφαλιστικό σύστημα, στο στρατό»;
Δεν τους θεωρούμε "δεύτερης τάξης πολίτες", τους θεωρούμε ως αλλοδαπούς μετανάστες που διαμένουν νόμιμα ή παράνομα στην χώρα. Κάθε χώρα έχει πολίτες,νόμιμους μετανάστες, πρόσφυγες, και παράνομους μετανάστες. Τί να κάνουμε δεν μπορούμε όλοι να είμαστε πολίτες!

Οι νόμιμοι μετανάστες μπορούν να δουλέψουν κανονικά και να παράγουν και να ασφαλιστούν. Τίποτα από αυτά δεν απαιτεί να έχει κάποιος την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Μπορείτε να κάνετε κάποιες παρεμβάσεις για να ανοίξουν κάποια επαγγέλματα που είναι κλειστά ακόμα (π.χ. δικηγόροι) για υπηκόους τρίτων χωρών.

Κι αν σας ενδιαφέρει να ενδυναμώσετε τον στρατό, γιατί δεν προβλέπετε τίποτα για τους αλλοδαπούς που θεσμοθετούν δικαίωμα αίτησης πολιτογράφησης σε στρατεύσιμη ηλικία αλλά το ασκούν μόνο όταν δεν είναι πλέον υπόχρεοι πλήρους θητείας;
Αυτή είναι η αντίληψη; Αυτή η αναχρονιστική αντίληψη νομίζετε θα βοηθήσει; Εμείς λέμε, όχι στο ξέφραγο αμπέλι των συνόρων μας, αλλά σωστή ενταξιακή πολιτική των μεταναστών στην κοινωνία μας. Αυτή είναι η ευνομία. Αυτό θα σταματήσει τις συγκρούσεις, τους ρατσισμούς, την εγκληματικότητα. Αυτό θα δημιουργήσει μια κοινωνική συνοχή.
Όχι, αυτό που λέτε είναι: φτωχοί και καταφρονεμένοι της γης ελάτε στην Ελλάδα με τα ανήλικα παιδιά σας. Σε έξι χρονάκια σε ελληνικό σχολείο θα κάνετε τα παιδιά σας Ευρωπαίους πολίτες. Πολύ καλή πρόταση για κάποιον που υποφέρει στον τρίτο κόσμο, έτσι δεν είναι;
Όταν ο άλλος είναι στο περιθώριο, νομίζουμε ότι εμείς είμαστε προστατευμένοι; Δηλαδή, εάν δεν έχει σωστές υπηρεσίες υγείας ένας μετανάστης, αυτό δεν αφορά και την υγεία των Ελλήνων; Εάν δεν έχει σωστή παιδεία στα ελληνικά, αυτό δεν αφορά τους συμμαθητές του, τους ντόπιους Έλληνες, που θέλουν να τρέξουν πιο γρήγορα;
Το ελληνικό κράτος παρέχει υγεία και παιδεία στους μετανάστες ακόμα και στους μη νόμιμα ευρισκόμενους στο Ελληνικό κράτος.

Τί μας λέτε δηλαδή; Πως χωρίς την Ελληνική ιθαγένεια ένα παιδί δεν μπορεί να πάρει ελληνική παιδεία; Μα τότε πως φοίτησαν και αποφοίτησαν από τα ελληνικά σχολεία όλα αυτά τα παιδιά για τα οποία τάχα ενδιαφέρεστε;
Γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε εμείς είναι χρέος μας και είναι και χρέος απέναντι σε ανθρώπινα δικαιώματα, ατόμων που έχουν πια επιλέξει την Ελλάδα ως πατρίδα. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφίσματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Η ιθαγένεια της χώρας μας δεν είναι "ανθρώπινο δικαίωμα". Όπως λέει το Σύνταγμά μας (Άρθρο 3): "Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος."

Ως γνωστόν, τα ανθρώπινα δικαιώματα (ζωή, αξιοπρέπεια, κτλ.) δεν ορίζονται από νόμο, είναι υπεράνω των νόμων.

Άλλωστε αν δημοψήφισμα για τον τρόπο κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τί κινήσεις κάνατε για να τιμωρηθούν οι Ελβετοί, Ιρλανδοί και Λετονοί που το έπραξαν;

Το δε Σύνταγμά μας προβλέπει δημοψηφίσματα επί ψηφισμένων νομοσχεδίων για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα (Άρθρο 44). Κι εσείς δεσμευτήκατε για δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία. Θα την τιμήσετε άραγε;

Δεν το ελπίζω.

http://d-politiki.blogspot.com/2010/01/blog-post_14.html

2 σχόλια:

  1. ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ZOUGLA ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ - ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΛΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ZOUGLA.GR, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ. ΑΣΠΡΟ - ΜΑΥΡΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";