Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Νέα παραπληροφόρηση από τον Μίλτο Παύλου

Η προηγούμενη παραπληροφόρηση εδώ.

Ο Μίλτος Παύλου κριτικάρει το κείμενο του Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας στοιχεία για την Πορτογαλία και τη Γερμανία.
Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Οργανιικό Νόμο αρ.2/2006 της 17.4.2006 και τον ν.37/81 της 3.10.2006 (νόμος Ιθαγένειας) όλοι οι μετανάστες αποκτούν δικαίωμα για αίτηση κτήσης ιθαγένειας, μετά την πάροδο 6 ετών νόμιμης διαμονής στη χώρα, ενώ τα παιδιά των μεταναστών (η δεύτερη γενιά) πολιτογραφoύνται Πορτογάλοι με απλή δήλωση εφόσον ένας γονέας έχει συμπληρώσει 5 έτη νόμιμης διαμονής στην Πορτογαλία.

Με αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση η Πορτογαλία επέκτεινε το καθεστώς πολιτογράφησης που ίσχυε για τις πρώην πορτογαλικές αποικίες με επίσημη γλώσσα τα πορτογαλικά, σε όλους τους μετανάστες ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

Η επιστολή του κ.Σαμαρά προφανώς στηρίχθηκε σε έρευνα που αγνοούσε τη νέα νομοθεσία στην Πορτογαλία. Σε αυτήν την επιστολή αναφέρονται επιλεκτικά συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όμως σημειώνουν ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις σε άλλους τομείς μεταναστευτικής πολιτικής, όπως η πρόσβαση στο καθεστώς μακράς διαμονής, στην πολιτική συμμετοχή, στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας κλπ. (βλ.έρευνα MIPEX II)
...
H δε Πορτογαλία ως προς τα ζητήματα ιθαγένειας ανάμεσα σε 28 χώρες κατατάσσεται μαζί με τη Σουηδία και το Βέλγιο στην κορυφή του σχετικού πίνακα με πολιτικές πολιτογράφησης ευνοϊκότερες ακόμη και του Καναδά.
Παρατηρήσεις:
  • Ορθώς τα στοιχεία του κ. Σαμαρά βασίζονται στο παλαιότερο νόμο της Πορτογαλίας. Ωστόσο, ακόμα και το σημερινό καθεστώς της Πορτογαλίας ενισχύει τα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά για την υιοθέτηση από το ΠΑΣΟΚ των χαλαρότερων δυνατών προϋποθέσεων
  • Και ο νέος νόμος όμως θεσπίζει αυστηρότερες προϋποθέσεις στην Πορτογαλία απ' ό,τι στην Ελλάδα αν ισχύσει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ: παραμονή 6 ετών για τους ενήλικους, επίσης νόμιμη διαμονή 5 ετών πριν τη γέννηση του τέκνου ενός των γονέων του και δήλωση της επιθυμίας του ίδιου του τέκνου να γίνει Πορτογάλος μετά την ενηλικίωση, γνώση της Πορτογαλικής γλώσσας και μη καταδίκη για αδικήματα με ποινή μεγαλύτερη από 3 χρόνια
  • Αντιθέτως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ προβλέπει παραμονή 5 ετών για τους ενήλικους, πολιτογράφηση με τη γέννηση ή οποτεδήποτε ο ένας γονέας συμπληρώσει πενταετία νομιμότητας (μπορεί κάλιστα να είναι λαθρομετανάστης όταν γεννηθεί το παιδί). Το παιδί δεν κάνει το ίδιο δήλωση όταν ενηλικωθεί. Ειδική ρύθμιση για παιδιά μη νόμιμα ευρισκόμενα στη χώρα τα οποία φοιτούν στα Πορτογαλικά σχολεία (με 3 πρώτα χρόνια στο Δημοτικό και 6 στο ελληνικό σχολείο).
Βλέπουμε λοιπόν πως η ΠΑΣΟΚική μεταρρύθμιση δίνει την ιθαγένεια ευκολότερα στους μετανάστες και στα μεταναστόπουλα απ' ό,τι η αντίστοιχη Πορτογαλική. Κι αφού ο κ. Παύλου αναφέρει πως η Πορτογαλία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα της MIPEX ψεύδεται όταν λέει πως η ελληνική μεταρρύθμιση φέρνει την ελληνική νομοθεσία στον "μέσο όρο".

Ο κ. Παύλου παραπληροφορεί και για την Γερμανία γράφοντας:
Επιπλέον σύμφωνα με τη σύνθετη νομοθεσία περί θαγένειας στη Γερμανία, ένα παιδί μεταναστών μπορεί να πολιτογραφηθεί Γερμανός με τη γέννησή του, εφόσον ένας γονέας διαμένει για 8 έτη στη χώρα με δικαίωμα άδειας αόριστης διάρκειας, αλλά και όταν ο τελευταίος κατέχει για 3 έτη άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας.
Το ψεύδος εδώ είναι διπλό. Πρώτον, το παιδί δεν πολιτογραφείται με τη γέννηση του αλλά με δήλωση μετά την ενηλικίωση, και παράλληλη αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας (εκτός για πολίτες της ΕΕ). Αν δεν κάνει αυτή τη δήλωση διατηρεί μόνο την ιθαγένεια των γονέων του. Η ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ δεν προβλέπει απώλεια της ιθαγένειας αν το παιδί φύγει από την Ελλάδα μετά την γέννηση, αν δεν κάνει αυτή τη δήλωση ή αν δεν αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένεια.

Το δεύτερο ψεύδος είναι πως τάχα δεν υπάρχει μόνο προϋπόθεση 8ετίας παραμονής του γονέα πριν από τη γέννηση αλλά αρκεί 3ετία με άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας. Πρέπει να συντρέχουν (σελ. 7) και οι δύο προϋποθέσεις: διαμονή 8 ετών εκ των οποίων τα 3 τελευταία είναι με άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας.

Ο κ. Παύλου ας μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν οι ρυθμίσεις που προωθεί το ΠΑΣΟΚ να είναι "μέσος όρος" στην Ευρώπη. Σε ποιες και πόσες χώρες ισχύουν χαλαρότερες ρυθμίσεις;

http://d-politiki.blogspot.com/2010/01/blog-post_4896.html

2 σχόλια:

  1. Ολόκληρο το σύστημα έχει επιστρατευτεί κατά των αντιδράσεων. Δείτε και την ψηφοφορία στo zougla.gr
    με τις παραπλανητικές ερωτήσεις(έλεος)

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=94278&cid=6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες η ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ στην εκπομπή της Aξίζει να το δείς στον ΑΝΤ-1, παρουσίασε μία ΑΦΡΙΚΑΝΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ 23 ετών και έκανε ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

    Καλεσμένη στην εκπομπή ήταν και η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ όπου εξήγησε το πώς ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.

    Για πολλοστή φορά φάνηκε πως ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ δουλεύουν ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ! ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ! ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ BLOGS ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤ-1 ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ! ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ! ΑΦΟΥ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ Ε-MAIL ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ! ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";