Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Η Τουρκία καταδικάζει το Ισραήλ και καλεί τον ΟΗΕ να δράσει για να σταματήσουν οι επιθέσεις





Τούρκοι ηγέτες καταδίκασαν έντονα το Ισραήλ για μια σειρά από επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσαν το θάνατο πολλών αμάχων, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν "ηθική δράση" εναντίον της επίθεσης για να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ αμέσως.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με πάνω από 20 αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, δολοφονώντας τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς και αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, με αποτέλεσμα την έντονη καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η τελευταία επίθεση στη Γάζα είναι ένα άλλο παράδειγμα της επιθετικότητας του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή. "Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση κατά των αρχών αυτής της επίθεσης και να σταματήσει αμέσως", δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στο Τζιμπουτί.

Την Πέμπτη, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 11 τη δεύτερη ημέρα της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

"Οι ισραηλινές πολιτικές, ιδιαίτερα σε εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, συνεχίζει να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για μόνιμη ειρήνη», δήλωσε ο Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει θέσει σε κίνδυνο το όραμα της λύσης για τα δύο κράτη.

Ο Νταβούτογλου είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, Νταβούτογλου και Κλίντον συζήτησαν άμβλυνση των εντάσεων στην περιοχή, που προκύπτουν από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

"Εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο OIC, καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για την καταδίκη του Ισραήλ για την τελευταία επίθεση του για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εναντίον αυτής της επιθετικής στάσης," δήλωσε ο Davutoğlu σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία πριν από τη συνεδρίαση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, επίσης, καταδίκασε έντονα την τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι ήταν βαθιά η ανησυχία του για τις επιθέσεις. Ο Γκιουλ δήλωσε ότι είναι αδύνατο να ανεχθεί τέτοιου είδους επιθέσεις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προειδοποιήσουν το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, τοποθετούν το βάρος για την κλιμάκωση στην περιοχή της Γάζας στη Χαμάς, λέγοντας ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε "αυτοάμυνα".

"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που επιτίθενται κατά του λαού του Ισραήλ", δήλωσε ο Mark Toner, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Γάζα θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο

Η ατζέντα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αίγυπτο στις 17-18 Νοεμβρίου αναμένεται να κυριαρχείται από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και την προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου λόγω της παρόμοιας στάσης από τις δύο χώρες για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα επισκιάσουν άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης της Συρίας, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ Τούρκων και Αιγύπτιων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν.

"Επί του παρόντος, το κύριο θέμα στον αραβικό κόσμο είναι η κρίση της Συρίας, καθώς και ο Ερντογάν αναμενόταν να συζητήσει το θέμα αυτό με τους αιγυπτιακούς αξιωματούχους," αναφέρει στη Zaman σήμερα ο Οσμάν Bahadır Ντιντσέρ, ερευνητής με έδρα την Άγκυρα του Διεθνούς Οργανισμού Στρατηγικής Έρευνας (USAK),. "Εκτός από τη συριακή κρίση, η πολιτική και οικονομική πρόοδος στην Αίγυπτο μετά την επανάσταση επίσης αναμενόταν να κυριαρχήσει στην ατζέντα της επίσκεψης. Όμως, λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, στη Γάζα θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη, όπως είναι το πιο ευαίσθητο θέμα για τον μουσουλμανικό κόσμο. "

"Επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα κυριαρχήσουν σίγουρα ατζέντα του Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο", δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αχμέτ Uysal από το τμήμα Eskişehir Osmangazi του Πανεπιστημίου των διεθνών σχέσεων στη Zaman σήμερα. "Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είναι ήδη τεταμένες, και λόγω αυτού του γεγονότος, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο θα είναι τεταμένες. Αυτό το περιστατικό θα εδραιώσει ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, καθώς οι δύο μουσουλμανικές χώρες θεωρούν ότι το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο. "

Οι Τουρκο-ισραηλινές σχέσεις έγιναν τεταμένες αφού ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Mavi Marmara, ένα τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Μεσόγειο για να παραβιάσει τον αποκλεισμό της Γάζας το 2010, σκοτώνοντας οκτώ Τούρκους και έναν Τουρκο-Αμερικανό.

Η Άγκυρα απαιτεί επίσημη συγγνώμη για την επιδρομή και την αποζημίωση για τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, για την εξομάλυνση των σχέσεων. Το Ισραήλ έχει απορρίψει τα αιτήματα αυτά, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες του ενήργησαν σε αυτοάμυνα. 

"Με την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Ερντογάν θα λάβει μια σαφή και ισχυρή θέση όσον αφορά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Ο ... Αιγύπτιος πρόεδρος μπορεί επίσης να εμφανίζει μια παρόμοια στάση, όπως αυτόν. Αυτό θα ενισχύσει πράγματι οι σχέσεις των δύο χωρών όσον αφορά το θέμα ", δήλωσε ο Ντιντσέρ.

Παρά το γεγονός ότι νεοεκλεγείς πρόεδρος Μοχάμεντ Morsi δεν έχει κάνει ριζικές αλλαγές στην πολιτική του Ισραήλ στην Αίγυπτο, η επίθεση μπορεί να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στον τρόπο που το Κάιρο ασχολείται με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";