Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στο ΣτΕ θα προβληθούν ζητήματα συνταγματικότητας του νόμου για την ιθαγένεια

Την ερχόμενη εβδομάδα ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος στον Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να προτείνει να παραπεμφθεί για...οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του Ν. 3838/2010 που αφορούν την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχει προσφύγει Έλληνας πολίτης και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4.2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού η οποία χορηγεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Αντωνόπουλος θα αναφέρει ότι είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας η διάταξη των Ν. 3838/2010 που δίδει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στους ομογενείς και στους διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών. Και θα προσθέσει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μετά από συνταγματική αναθεώρηση. Πλέον αυτού ο σύμβουλος Επικρατείας θα εισηγηθεί, ως προς το σκέλος αυτό, να αναβληθεί η συζήτηση της προσφυγής και να γίνει σε άλλη ημερομηνία.

Επίσης, ο σύμβουλος Επικρατείας θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη συνταγματικότητα της διάταξης του ίδιου νόμου που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα.

 http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5g5BJ96AM9t-k6tfrkLlhgm8d-nyw?docId=9185122

1 σχόλιο:

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";