Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Η στάση του ΔΟΛ στο λαθρονομοσχέδιο μόνο τυχαια δεν ήταν


Του Ρεπόρτερ

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής έχει ήδη προαναγγείλει δομικές αλλαγές στο υπουργικό Συμβούλιο και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη, οι διαρροές στις πολιτικές στήλες των εφημερίδων προαναγγέλλουν με τη σειρά τους ότι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου κ. Γιάννης Ραγκούσης θα αναλάβει ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό. Εκτός, δηλαδή, συγκλονιστικού απροόπτου θα αναλάβει ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπερυπουργός συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Όπως όλο και πιο έντονα λέγεται, ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται να εγκαταστήσει υπερυπουργείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι προφανές ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εμπεδωθεί εκ των προτέρων η νέα ιδιότητα του Γιάννη Ραγκούση.

Ωστόσο ως δεύτερος υποψήφιος για τη θέση του υπερυπουργού εμφανίζεται και υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης. Αλλά, όπως όλα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνουν ο Χάρης Παμπούκης προορίζεται μάλλον για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Εξ’ άλλου έχει, εδώ και καιρό, τεθεί ως ζήτημα ότι δεν έχει οριστεί υπουργός Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δείχνει να εμπιστεύεται τον αναπληρωτή υπουργό κ. Δημήτρη Δρούτσα και πολύ δύσκολα θα τον αναβαθμίσει. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι «δεν το έκανε εδώ και καιρό, για ποιο λόγο να το κάνει τώρα». Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι «Τι ρόλο θα αναλάβει ο Θεόδωρος Πάγκαλος»;

Ταυτόχρονα στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να πραγματοποιηθεί μια σοβαρή ερμηνεία του «φαινομένου: Γιάννης Ραγκούσης», ο οποίος τοποθετεί τις βάσεις για το δικό του πολιτικό μέλλον. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται ότι «Πάντοτε σχεδιάζει πως θα αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εργάζεται πάντοτε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο πρώην Δήμαρχος της Πάρου «χτίζει» με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή την καριέρα του. Η εμπιστοσύνη του Γιώργου Παπανδρέου προς το πρόσωπό του είναι δεδομένη και δύσκολα με τα σημερινά δεδομένα θα διαταραχτεί. Εκτός, όμως, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν είναι λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης ή σε άλλα πόστα στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν ότι ο Γιάννης Ραγκούσης θα είναι εξαιρετικά εργατικός και αποδοτικός ως υπερυπουργός.

Η μυθολογία που συνοδεύει τη σχέση του με τον Παπανδρέου αναφέρει ότι όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια στην Πάρο, ο Γιώργος Παπανδρέου λάμβανε τις μεγάλες αποφάσεις παρέα με τον Γιάννη Ραγκούση κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού έγινε λόγος ακόμη και για «κυβέρνηση της Πάρου», αφού το νησί των Κυκλάδων μετατράπηκε σε παραθεριστικό θέρετρο της κυβέρνησης.

Από την στιγμή, όμως, που ο Γιάννης Ραγκούσης βρέθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή, αρχικά ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ο γραμματέας του Κινήματος και σήμερα ως υπουργός Εσωτερικών, οικοδόμησε με προσοχή συμμαχίες. Όπως αναφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη σε ιδιωτικές συζητήσεις «Στόχος του είναι να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη», δηλαδή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η φημολογία που ξέσπασε τελευταία ότι ο «Γιώργος Παπανδρέου ενδέχεται να αναλάβει στο μέλλον καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», σε συνδυασμό με την επικείμενη αναβάθμιση του ρόλου του Γιάννη Ραγκούση, τρέφουν την φημολογία για τους μακροπρόθεσμους στόχους του πρώην Δημάρχου σχετικά με την ηγεσία του Κινήματος. Ως «σκληρός» και «εργατικός», αλλά και με την πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη αναμένεται να αναλάβει τα σημαντικά καθήκοντά του από τη θέση του υπερ-υπουργού του Μαξίμου και της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Οι σαρωτικές αλλαγές που προχωρά σε όλα τα επίπεδα το υπουργείο Εσωτερικών, με πολιτικό προϊστάμενο τον Γιάννη Ραγκούση, μόνο τυχαίες δεν είναι. Τις δομικές τροποποιήσεις στη διακυβέρνηση του κράτους και στην δημόσια διοίκηση θα τις προωθήσει εκείνος ο οποίος τις εμπνεύστηκε.

Ραγκούσης και ΔΟΛ

Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει επενδύσει ιδιαίτερα στη σχέση του με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, τον περασμένο χειμώνα έδειξε τον υπουργό Εσωτερικών να διαδραματίζει ρόλο στις διεργασίες για την επόμενη ημέρα του Κινήματος. Ο ΔΟΛ «παίζει με χίλια» τον Γιάννη Ραγκούση και αυτό είναι ολοφάνερο. Αρχικά η σχέση υπήρξε διακριτική. Η εφημερίδα «Τα Νέα» στήριζαν απόλυτα τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ από την άλλη «Το Βήμα» τηρούσε τις αναγκαίες αποστάσεις.

Η ειδική σχέση, όμως, που έχει αναπτύξει ο Γιάννης Ραγκούσης με το εκδοτικό συγκρότημα της οδού Μιχαλοκοπούλου προκαλεί ανησυχία εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ για τα σχέδια που απεργάζονται οι μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί στον δρόμο για ολική επαναφορά όσον αφορά την επιρροή που επιδιώκουν να ασκούν στο πολιτικό σύστημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τους εκδότες και σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2009. Η προσέγγιση του ΔΟΛ πραγματοποιήθηκε όταν ο Σταύρος Ψυχάρης είχε εμπεδώσει (αλλά ποτέ δεν «χώνεψε») την εσωκομματική επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2007. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της προσέγγισης ενός προσώπου από τον σκληρό πυρήνα του Παπανδρεϊκού περιβάλλοντος, «δίπλα στον πρόεδρο», που θα μπορούσε με πολλούς τρόπους να δελεαστεί από την προοπτική προμοταρίσματος από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Ένα υποθετικό εσωκομματικό δίπολο

Πριν από μήνες σε ιδιωτική συζήτηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ λεγόταν ότι «Δεν αποκλείεται στο μέλλον η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ να “παιχτεί” ανάμεσα στον Γιάννη Ραγκούση και στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη».

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι είναι ακούραστοι εργάτες των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετέχουν. Οι δύσκολοι καιροί που έρχονται για τη χώρα απαιτούν εργατικότητα και τεχνοκρατική αντίληψη, λένε κάποιοι.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του. Όταν ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επέστρεφε στα γνωστά λημέρια, όπου είχε γνωρίσει την επιτυχία ως υπουργός Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη. Ωστόσο μετά τις νικηφόρες για το ΠΑΣΟΚ εκλογές του 2009, η επιθυμία του ήταν να βρεθεί σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο. Σήμερα και ενώ άπαντες αναμένουν τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «όσο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει ανοικτό μέτωπο με την τρομοκρατία δεν θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Ανάπτυξης», κάτι το οποίο θεωρείτο περίπου δεδομένο. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει ικανός αντικαταστάτης του Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά συμπληρώνουν ότι από την άλλη η πίεση που έχει βιώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά μετά την έκρηξη της βόμβας στην Κατεχάκη θα τον φθείρει και θα τον οδηγήσει μοιραία σε κάποιο λάθος. Αν ισχύει η παραφιλολογία περί μελλοντικού εσωκομματικού δίπολου στο ΠΑΣΟΚ, με πόλους τους Ραγκούση και Χρυσοχοϊδη, τότε ο πρώτος φαίνεται ότι κερδίζει προς το παρόν πόντους, «στήνοντας» με μεγαλύτερη μαεστρία του παιχνίδι. Αλλά πάντοτε υπάρχει και η Ελληνίδα … Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου.

http://www.antinews.gr/?p=58716

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";