Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Σαμαράς για μεταναστευτικό: “πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτή τη νομοθεσία το συντομότερο δυνατό. Κι αυτό θα κάνουμε”

Οι μετανάστες οφείλουν να σέβονται τον ελληνικό πολιτισμό

E-mail Εκτύπωση PDF

metanastess«Οι μετανάστες που εγκαθίστανται σε μια χώρα πρέπει να σέβονται τις βασικές αρχές της χώρας αυτής. Μπορούν να φέρνουν μαζί τους και να περνούν στα παιδιά τους όποια έθιμα της παράδοσής τους είναι συμβατά με τον πολιτισμό της χώρας εγκατάστασής τους. Αλλά οφείλουν να αφήνουν απέξω, να αφήνουν πίσω τους, έθιμα και παραδόσεις, στοιχεία πολιτισμού γενικότερα, που είναι ασύμβατα με τη χώρα εγκατάστασής τους και το δικό της πολιτισμό».

Με αυτά τα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση του κόμματός του για τη μετανάστευση, έδωσε το στίγμα της μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματός του, αναδεικνύοντας το ότι οι μετανάστες δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην πολυπολιτισμικότητα, τονίζοντας ότι αν αυτή σημαίνει τη «διατήρηση στοιχείων πολιτισμού από τις χώρες καταγωγής των μεταναστών, ασφαλώς κανείς δεν έχει αντίρρηση, αν όμως σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα αναπτύξουν συνείδηση κοινότητας διαφορετική από αυτήν της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνουν εδώ υπάρχει πρόβλημα» και υπογράμμισε ότι «η διατήρηση και αναπαραγωγή της “διαφορετικότητας” οδηγεί σε γκετοποίηση διαφόρων μεταναστευτικών ομάδων και αναπαράγει τα ρατσιστικά στερεότυπα μεταξύ τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε να βάλλει κατά της προαγωγής της διαφορετικότητας. Είπε μάλιστα ότι «η αναπαραγωγή διαφορετικών ταυτοτήτων μέσα σε γκέτο, οδηγεί τελικά σε σύγκρουση με την πολιτιστική ταυτότητα της κοινωνίας» και έφερε ως παράδειγμα τη μπούργκα, το τσαντόρ και την πολυγαμία, υπογραμμίζοντας ότι μια σύγχρονη φιλελεύθερη κοινωνία είναι δύσκολο να ανεχθεί τα παραπάνω. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «το γεγονός ότι κάποιες συμπεριφορές είναι βαθιά ριζωμένες στην παράδοση κάποιων πληθυσμών, δεν σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να μεταφυτευθούν και να γίνουν ανεκτές σε άλλες κοινωνίες».

Ο κ. Σαμαράς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη λαθρομετανάστευση, λέγοντας για ότι «σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς η εισροή αυτή φτάνει το 25% του συνολικού εγχώριου πληθυσμού της Ελλάδας. Κι όλοι αυτοί μπήκαν σε λιγότερο από 20 χρόνια». Εδώ ο Πρόεδρος της ΝΔ στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι ο μεταναστευτικός νόμος της κυβέρνησης είναι λάθος μεταναστευτική πολιτική και μάλιστα τη χειρότερη δυνατή στιγμή, γιατί θα έπρεπε να έχει τις ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη και δεν κατάφερε να ελέγξει αυτή την παράνομη εισροή.

metanastes_plateia

«Όμως αντί στην Ελλάδα να υιοθετήσουμε νομοθεσία με τις ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας, υιοθετήσαμε νομοθεσία χωρίς καθόλου δικλείδες ασφαλείας», είπε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι το λάθος έγινε τη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς η χώρα εισέρχονταν σε περίοδο δραματικής ύφεσης μακράς διάρκειας.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε επίσης ότι η αυτόματη ιθαγένεια ισχύει στη Γερμανία για τα παιδιά που γεννιούνται μετά την ψήφιση εκεί του σχετικού νόμου, όχι αναδρομικά, ενώ εδώ ισχύει αναδρομικά και ότι αυτόματη ιθαγένεια ισχύει στη Γερμανία για τα παιδιά των μεταναστών που όχι μόνο βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, αλλά έχουν κλείσει αρκετά χρόνια μόνιμης παραμονής, τη στιγμή που εδώ όσα παιδιά γεννιούνται από ένα νόμιμο γονέα παίρνουν την ιθαγένεια, ακόμα κι αν ο γονιός τους νομιμοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα. Όπως μάλιστα είπε, από τη στιγμή που παίρνει το παιδί ιθαγένεια ανοίγει ο δρόμος για να πολιτογραφηθεί πιο εύκολα και ο γονιός, ο οποίος γίνεται και πολίτης με πολιτικά δικαιώματα. Αυτό θα συμπαρασύρει και την πολιτογράφηση των γονιών. Κι από την ώρα που πολιτογραφούνται γονείς και παιδιά μπορούν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες μέλη της Ευρώπης, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους της.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα αλλάξει το μεταναστευτικό νόμο, λέγοντας ότι τα παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται εδώ, θα παίρνουν το δικαίωμα της ιθαγένειας όταν ενηλικιωθούν, αλλά για να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα θα πρέπει, πρώτον, να διαλέξουν ανάμεσα στην ελληνική και την ιθαγένεια της χώρας καταγωγής των γονιών τους και δεύτερον, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα χρόνια της εννιάχρονης εκπαίδευσης που είναι υποχρεωτική για όλα τα ελληνόπουλα. Έκλεισε δε λέγοντας ότι οι πολιτικοί οφείλουν να μιλούν ως εκπρόσωποι ενός λαού, όχι ενός «πληθυσμού», ως ηγέτες μιας χώρας και όχι ενός γεωγραφικού «χώρου» που δεν είναι μόνο αριθμοί και ΑΕΠ, αλλά είναι και απόθεμα παράδοσης και πολιτισμού.

Νίκος Χιδίρογλου


http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=2330:2010-07-05-21-17-03&catid=5:hellas&Itemid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";