Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αχμέτ γιατι δε φερνεις τα 5 αδέρφια σου με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα;;;


Γιατί μπαμπά δεν φέρνεις και τη γιαγιά εδώ;

Μια σαφή αλλαγή στον τρόπο που οι γονείς μετανάστες βλέπουν την Ελλάδα σηματοδότησε ο πρόσφατος νόμος για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Oπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην «Κ» δημοσιογράφος (ήταν επιθυμία του να μην αναφερθεί το όνομά του) με καταγωγή από την Αλβανία, «ο νόμος άλλαξε άρδην την οπτική γωνία που οι Αλβανοί, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία όσων έχουν μεταναστεύσει, βλέπουν τη χώρα. Διότι μέχρι στιγμής, κύρια αιτία της γκρίνιας και των παραπόνων ήταν ότι τα παιδιά μετά τα 18 τους χρόνια έμεναν μετέωρα. Και μιλάμε για παιδιά που θεωρούν πατρίδα τους αυτή τη χώρα. Η άλλη αιτία των παραπόνων ήταν ότι το κράτος στο οποίο ζουν, εργάζονται και στο οποίο καταβάλλουν εισφορές τόσα χρόνια τους μεταχειριζόταν με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζε όσους βρίσκονται μόλις λίγα χρόνια στη χώρα. Αλλά αυτό τώρα εξέλειψε διότι ο νόμος δίνει άλλες δυνατότητες σε όσους αποτελούν οργανικό κομμάτι αυτής της κοινωνίας».

Και είναι αλήθεια ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ ή έχουν έρθει σε μικρή ηλικία εδώ, την Ελλάδα αναγνωρίζουν ως πατρίδα τους. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, δεν συνέβη και με τα παιδιά Ελλήνων μεταναστών σε προηγούμενες δεκαετίες;

«Τα δικά μου τα παιδιά ξέρουν ότι στην Αλβανία έχουν τους παππούδες τους, αλλά δεν τους συνδέει κάτι παραπάνω», τονίζει ο ίδιος στην «Κ». «Για τα παιδιά μου η Αλβανία είναι η χώρα όπου ο πατέρας και η μητέρα επιθυμούν να πηγαίνουν για καλοκαιρινές διακοπές. Και τώρα τελευταία που αναγκάζομαι να πηγαινοέρχομαι για τη μητέρα μου μού είπαν: “Γιατί μπαμπά δεν φέρνεις τη γιαγιά εδώ και πηγαίνεις εσύ εκεί;”».

Κι αν τα μικρά παιδιά δεν βιώνουν ότι κάποιοι «προσπαθούν να τους πείσουν» πως είναι «κάτι διαφορετικό», δεν είναι ίδια η εκτίμηση όσων παιδιών ενηλικιώθηκαν μέσω μιας στρεβλής νομοθετικής αντίληψης για την εν Ελλάδι παρουσία τους.

Eνθουσιασμός

Γι’ αυτό και μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για το νομοθέτημα, βρίσκονται σε περίσκεψη και αναμονή για το πότε αυτός ο νόμος θα πάρει σάρκα και οστά. «Ο πατέρας μου είναι 20 χρόνια στην Ελλάδα και τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για την ιθαγένεια. Φοβάμαι μήπως ο νόμος αυτός κρύβει παγίδες», λέει στην «Κ» η 20χρονη Βιολέτα Νεζίρι, φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Η ιθαγένεια θα με διευκολύνει πάρα πολύ.

Διότι μέχρι τώρα, πηγαίνοντας κάθε χρόνο να ανανεώσω την άδεια παραμονής, αντιμετώπιζα την άσχημη συμπεριφορά κάποιων υπαλλήλων. Και είναι κι αυτά τα αρνητικά σχόλια για τους Αλβανούς... Η κακή γνώμη που έχει ο κόσμος γι’ αυτούς. Ακόμη θυμάμαι όταν πρωτοήρθα εδώ στην έκτη τάξη Δημοτικού, τα παιδάκια που με κορόιδευαν στην τάξη όταν έλεγα κάτι λάθος. Τόσα χρόνια δεν ένιωθα ευπρόσδεκτη. Με την απόκτηση της ιθαγένειας αυτό πιστεύω ότι θα σταματήσει».

Η σχετική εγκύκλιος για την πρακτική πλέον εφαρμογή του νόμου έχει αποσταλεί στους δήμους, αλλά η επί της ουσίας διαδικασία δεν έχει αρχίσει ακόμη. «Δυστυχώς, στους δήμους, πάρα πολλοί είναι ανεπαρκείς στη δουλειά τους.

Αλλά και δεν ξέρω ακόμη κανένα που να έχει καταθέσει χαρτιά», συμπληρώνει ο 28χρονος Νίκος Ντουπιντάν που γεννήθηκε –όπως και οι δύο αδελφές του– στη χώρα μας, όταν οι γονείς τους είχαν έρθει ως φοιτητές στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια. Πατρίδα τους η Νιγηρία.

«Μια ζωή ζούσαμε με την ανασφάλεια της ανανέωσης της άδειας παραμονής. Μετά την ενηλικίωση, όποιος από εμάς δεν ήταν φοιτητής ή δεν έβρισκε αμέσως δουλειά, γινόταν αυτόματα παράνομος», λέει ο Νίκος. Σήμερα, πολλά από τα περίπου 100.000 παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι παράνομα γι’ αυτόν τον λόγο. Κάποια άλλα δεν έχουν διαβατήριο, διότι δεν τους έχουν αναγνωρίσει ούτε στη χώρα καταγωγής τους, είναι «ξένοι» παντού.

Αυτά τα παιδιά θα πάρουν άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και στη συνέχεια μοιραία θα υπαχθούν στον μεταναστευτικό νόμο. Αυτά τα παιδιά δεν εξαιρούνται από την απόκτηση ιθαγένειας, σύμφωνα με το νόμο, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, αφού περίπου 100.000 μετανάστες θα αποκτήσουν ιθαγένεια στο διάστημα των επόμενων 10 χρόνων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_27/06/2010_406158


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";