Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο για αφαίρεση της ιθαγένειας;


  • Ο Έλληνας κοιμάται νωρίς και ξυπνάει αργά (λαϊκή παροιμία)
  • Οι νομοθετούντες ενεργούν σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας;
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τι στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης, ακριβώς επειδή αντιλήφθηκαν τα αδιέξοδα του παράτολμου εγχειρήματος, ψάχνουν τρόπους για να καταστήσουν δυσχερέστερη την παραχώρηση ιθαγένειας σε μετανάστες, η Ελλάδα προχωρά στην ψήφιση νόμου που διευκολύνει την παραχώρηση ιθαγένειας, με αποτέλσμα η χώρα μας να κινδυνεύει να καταστεί ακόμα πιό ελκυστική για τους ανήμπορους όλης της γής.
Συγκεκριμένα, τα κυβερνητικά κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας του Βελγίου, προετοίμασαν ένα νέο σχέδιο νόμου, το οποίο ήδη έχει υποβληθεί για ψήφιση στη βελγική βουλή.
Με το νέο νόμο δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν εκείνοι που διαμένουν στο Βέλγιο επί πενταετία, από τριετία που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, με το νέο νόμο είναι απαραίτητη η κατοχή άδειας παραμονής μακράς διαρκείας για εκείνους που θα υποβάλλουν αίτηση για απόκτηση βελγικής ιθαγένειας.
Όσον αφορά τη γλώσσα, είναι υποχρεωτική η γνώση της μιας από τις τρεις επίσημες γλώσσες της χώρας (γαλλικά, φλαμανδικά, γερμανικά).
Τέλος, με το νέο νόμο διευκολύνεται η αφαίρεση ιθαγένειας που έχει αποδοθεί σε ξένους, αν αποδειχτεί ότι αυτή χορηγήθηκε με βάση πλαστά δικαιλογητικά (ψεύτικο γάμο) ή αν ο κάτοχος βελγικής ιθαγένειας έχει διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα.
Ο νόμος, που αναμένει τη θετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και την έγκριση του κοινοβουλίου, θα τεθεί σε ισχύ εντός του έτους.
Από τις 200.000 Τύρκους που κατοικούν στο Βέλγιο, οι 130 έχουν αποκτήσει την βελγική ιθαγένεια.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Βέλγοι, στον νέο νόμο, έχουν πρόβλεψη για αφαίρεση ιθαγένειας που έχει χορηγηθεί σε ξένους.
Στον ελληνικό νόμο προβλέπεται κάτι τέτοιο;
Αν για παράδειγμα κάποιος που έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με τις πράξεις του εγείρει μειονοτικά ζητήματα ή προβεί σε πράξεις που πλήττουν την εθνική μας ασφάλεια, θα συνεχίσει να διατηρεί την ελληνική ιθαγένεια;
ΙΣΩΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";