«Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αυτόματης νομιμοποίησης και απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες, χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο υπουργός Εσωτερικών, επιτέθηκε σε όλους όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από νόμιμους μετανάστες, κάνοντας λόγο για κινδυνολογία και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με στόχο την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.
Απαντώντας στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε μετανάστες και στις αιτιάσεις για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός, κάνοντας λόγο για αστεία επιχειρήματα.
Ο κ. Ραγκούσης αντέτεινε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 65.000 μετανάστες διασκορπισμένοι σε όλη την ελληνική επικράτεια και είναι αμφίβολο πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το καυτό πρόβλημα με λογική στρουθοκαμήλου. Η Ελλάδα, που δέχτηκε μετά το 1991 ένα τεράστιο κύμα μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι ζούσαν με την αβεβαιότητα του μέλλοντος, δεν μπορούσε να αφήσει να εξελίσσεται το πρόβλημα. Είναι θέμα χρόνου αν δεν το αντιμετωπίσουμε, πότε θα γίνει η κοινωνική έκρηξη. Και αυτό είναι σίγουρο ότι θα είναι σε βάρος της κοινωνικής συνοχής», συμπλήρωσε.
«Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε το ΠΑΣΟΚ έχει πρόθεση να σηκώσει ένα προσκλητήριο που να λέει ελάτε μετανάστες στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης. Ταυτόχρονα, απέρριψε τις αιτιάσεις για αύξηση των λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρχει μηδενική ανοχή στα παράνομα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται.
Ακόμα, ο κ. Ραγκούσης απέρριψε το αίτημα της ΝΔ τα παιδιά των μεταναστών να μην παίρνουν αυτόματα με την γέννηση τους την ελληνική ιθαγένεια αλλά μόλις κλείσουν το 18ο έτος ηλικίας τους, τονίζοντας ότι μόνο καλό θα έχει η χώρα αν μεγαλώσουν ως ισότιμα μέλη.
«Πρέπει επιτέλους τη διαδικασία πολιτογράφησης να την προσαρμόσουμε στις σύγχρονες ανάγκες ενός κράτος δικαίου. Ταυτόχρονα, πρέπει να εισάγουμε το στοιχείο της διαφάνειας αλλά και να δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιον που θέλει να γίνει Έλληνας να το κάνει», επεσήμανε.
Τέλος, ο κ. Ραγκούσης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο ήταν αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης και δημόσιας διαβούλευσης, ενώ δήλωσε ανοιχτός, μετά από δύο χρόνια που θα φανούν τα αποτελέσματα του, όπως είπε, να ξανασυζητηθεί για να αντιμετωπιστούν τυχόν ατέλειες του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.