Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Tου Σταύρου Καρκαλέτση
Ιστορικού-Αμυντικού Αναλυτή
Προέδρου του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Στα πολλά που γράφονται σχετικά με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση μεταναστών μέσω απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας, το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. καταθέτει τα παρακάτω στοιχεία προς προβληματισμό:
-Κατ’ αρχήν, το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρη η κυβερνητική πρωτοβουλία. Την ώρα που η ελληνική οικονομία παραπαίει και κάθε συλλογική ικμάδα (προφανώς: και κυβερνητική) θα έπρεπε να κατευθυνθεί στην τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για απεγκλωβισμό από το οικονομικό αδιέξοδο, ανοίγει, πθανότατα σε λάθος χρόνο (και πάντως όχι στον πλέον ιδανικό) ένα θέμα δίχως την απαραίτητη μελέτη και σχεδιασμό. Το όλο εγχείρημα προδίδει βιασύνη και επιπολαιότητα. Βεβαίως, δημόσιος και ολοκληρωμένος διάλογος δεν υπήρξε επί του θέματος, αφού εξ’ άλλου όποιος το ζητούσε, χαρακτηριζόταν τα τελευταία χρόνια από τους επαγγελματίες του ανέξοδου ψευτο-προοδευτισμού ως «ακραίος» και «ρατσιστής».

-Ως προς την (σκόπιμη;) παραπληροφόρηση και σύγχυση: Ουδεμία σχέση έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεκδίκηση και παραχώρησή τους, με διαδικασίες πολιτογράφησης και απόκτησης ιθαγένειας. Ας εξηγηθεί αυτό σε όσους συγχέουν διαφορετικά πράγματα και καταστάσεις. Στην περίπτωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας μιλάμε για πολιτικά δικαιώματα, που θα απορρέουν από τον σχετικό νόμο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα (στη ζωή, την διαβίωση, την εργασία, την προσωπική αξιοπρέπεια) δεν νοείται να συγχέονται (εσκεμμένα κατά την άποψή μας) με δικαιώματα πολιτικού χαρακτήρα.
-Ως προς την ουσία του εγχειρήματος: Είναι προφανές πως μια «πύλη εισόδου» (και η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη) θα πρέπει να εφαρμόσει κατά της παράνομης μετανάστευσης πολιτικές κατά τι αυστηρότερες του ευρωπαικού μέσου όρου. Αν θέλουμε βεβαίως να είμαστε ρεαλιστές. Συμβαίνει αυτό με την κυβερνητική πρόταση ή εφαρμόζουμε ακριβώς το αντίθετο; Χαλαρότερες δηλαδή πρακτικές, τόσο ως προς την είσοδο όσο και ως προς τη σταδιακή νομιμοποίηση και πολιτογράφηση λαθρομεταναστών; Μήπως δεν υπερβάλλουν όσοι εκτιμούν πως η Ελλάδα γίνεται έτσι χώρα-μαγνήτης για νέες καραβιές χιλιάδων απελπισμένων;

Στην πολύπλοκη εξίσωση «μεταναστευτικό», το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. θέλει να συμβάλλει στην είσοδο τεχνοκρατικών όσο και ρεαλιστικών παρονομαστών. Τι εκτιμούμε πως απαιτείται; Δημόσιος και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των «εταίρων» (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, συνδικάτα και φορείς εργαζομένων κτλ). Εν συνεχεία και μέσω του διαλόγου καθορισμός των αναγκών της χώρας βραχυ- και μακροπρόθεσμα, καθώς και ανά κλάδο/ειδικότητα. Οριοθέτηση δηλαδή, επί απολύτου ορθολογικής βάσης, των αναγκών και προ παντός των δυνατοτήτων της χώρας, προς φιλοξενία μεταναστών.

Η παραπάνω πρακτική, που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαικές χώρες (μη πάσχουσες από την γεωστρατηγική «έκθεση» της Ελλάδας), είναι ορθολογική όσο και εφαρμόσιμη. Αντιθέτως, επιπόλαιες κινήσεις που δεν είναι αναστρέψιμες αύριο, υποκινούμενες από ιδεαλιστικά / ψευδο-ανθρωπιστικά (και εν τέλει αυτοκαταστροφικά) σύνδρομα, φοβούμαστε πως θα συσσωρεύσουν αρνητικά κοινωνικά φορτία και εντάσεις, με ό,τι αυτό σταδιακά συνεπάγεται….

http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=96:2010-02-10-08-55-23&catid=41:2010-01-11-15-04-37&Itemid=91

2 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΩΡΑ?????
    ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΤΑΙΡΟΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ!!!!

    ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ.

    ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΙΟΤΙ Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΚΡΑΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΠ΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ

    ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΙΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ.

    ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προμετωπίδα ακριβέστερα πρέπει να γράφει "τη μέρα ψηφοφορίας", και ακόμα καλύτερα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ για την απόσυρση του λαθρονομοσχεδίου!
    Οι αριστεροί φασίστες ήδη ανήγγειλαν συναυλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";