Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Το Δημοψηφισμα μπορει να ειναι ...

- Συμβουλευτικο. (Το αποτελεσμα ειναι μη δεσμευτικο για την κυβερνηση).
- Ακυρωτικο. (Το αποτελεσμα μπορει να ακυρωσει ισχυοντα νομο).
- Επιβεβαιωτικο (το αποτελεσμα επιβεβαιωνει την εγκριση νομοσχεδιου , ωστε αυτο να μπει σε ισχυ).

Στην Ιταλια, μονο ακυρωτικα, εχουν γινει 62 απο το 1974. Απο τεχνητη γονιμοποιηση, χρηματοδοτηση κομματων και εργασιακα , μεχρι εκλογικο νομο.

Στην Ελλαδα, οι κυβερνησεις διαχρονικα, κρυβονται πισω απο το γνωστο τροπαρι του "απαξ και μας ψηφισατε, σημαινει οτι μας δωσατε λευκη επιταγη να κανουμε ο,τι θελουμε και νομιμοποιουμαστε να κανουμε ο,τι θελουμε".

Στην υπολοιπη "οπισθοδρομικη" Ευρωπη, οι πολιτικοι λενε "μας ψηφισατε μεν, αλλα σας δινουμε το δικαιωμα να μας δειξετε πως οταν μας ψηφιζατε, δε μας δινατε λευκη επιταγη".

Πισω στην περιπτωση της Ιταλιας, ο λαος, δεν ειναι ΖΗΤΙΑΝΟΣ, να εκλιπαρει τον καθε Μπερλουσκονι να κανει δημοψηφισμα.

Ακυρωτικο δημοψηφισμα, γινεται και με λαικη πρωτοβουλια, υποχρεωτικα, απαξ και συγκεντρωθουν 500.000 υπογραφες.

Στην Ελλαδα, οχι μονο δεν κανουν ΠΟΤΕ ακυρωτικα δημοψηφισματα, οχι μονο δε δινουν ,οπως στην υπολοιπη Ε.Ε. την ευχερεια στο λαο να φερει δημοψηφισμα, αλλα δεν κανουν ΚΑΝ συμβουλευτικα - μη δεσμευτικα δημοψηφισματα.

Δηλαδη, εκει οπου στην υπολοιπη Ευρωπη, η δημοσια διαβουλευση γινεται μεσω δημοψηφισματων, στην Ελλαδα γινεται μεσω ... opengov.gr...

2 σχόλια:

  1. Για το θεσμικό πλαίσιο των δημοψηφισμάτων εν Ελλάδι δές:
    http://www.ardin.gr/node/2666#comment-276
    και τις εκεί παραπομπές. Είναι λυπηρό ότι το Ελληνικό
    σύνταγμα όπως υπάρχει (Αρθρο 44) ουσιαστικά απαγορεύει
    τή διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.
    Είναι στο χέρι μας να το απαιτήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΕΛΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";