Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ο Πεταλωτής παραδέχεται πως θα δώσει θέση στην ελληνική κοινωνία σε λαθρομετανάστες και πως δεν σκοπεύει να τους απελάσει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ- Απόσπασμα συνέντευξης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΝΤ1 97,2"
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λοιπόν, πρόκειται για νόμιμους μετανάστες. Από εκεί και πέρα σαφώς και το πρόβλημα είναι οι χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες αυτών των ανθρώπων, που ουσιαστικά έρχονται ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, με τις δεδομένες γεωγραφικές συνθήκες που έχουμε ως χώρα: Ένα απέραντο νησιωτικό σύμπλεγμα, θαλάσσια σύνορα τα οποία είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Και αυτό που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ότι έρχονται, είναι ακατάγραπτοι, αυτοί οι άνθρωποι να μην είναι πουθενά, είτε ζουν, είτε πεθαίνουν, είτε πεθάνουν κάποια στιγμή δεν πρόκειται να τους αναζητήσει κανείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η γκετοποίηση, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Γι` αυτό το θέμα τι σκέπτεστε να κάνετε;

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι το μεγάλο ζητούμενο, έτσι ώστε να υπάρξει λύση σ` αυτό το θέμα. Μία από αυτές τις λύσεις, μία στόχευση, έστω επιμέρους, είναι επιτέλους κάποιοι να καταγραφούν. Επιτέλους, κάποιοι να αποκτήσουν τη θέση, όχι απλώς τα δικαιώματα, αλλά τη θέση που πρέπει να έχουν σε μια κοινωνία σημερινή, έτσι όπως επιτάσσουν οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες και σιγά - σιγά να αρχίσει να μπαίνει τάξη σ` αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο και για τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά και για την κοινωνία, για όλους εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι κ. Πεταλωτή. Να κάνω μια πολύ σκληρή ερώτηση. Έχουμε, δεν θα πω στίφη, θα πω κόσμο, ας πούμε, παράνομων μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, κατοικούν όπου βρουν, βάζουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, έστω και τελείως προσωρινά κ.τ.λ., φοράνε ράκη κ.τ.λ. Το θέμα είναι να τους καταγράψουμε ή να τους απελάσουμε; Δηλαδή, βλέπω εγώ έναν παράνομο μετανάστη στο δρόμο και είμαι όργανο της τάξης, κρατικό όργανο. Τι πρέπει να του πω; Έλα εδώ αγόρι μου ή κορίτσι μου να μάθω το όνομά σου, να σε γράψω, να ξέρω ποιος είσαι, μη ζεις, μη πεθαίνεις, να ξέρω τι γίνεται; Ή να του πω έλα εδώ, φύγε!

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, μετά από τόσα χρόνια, όπου αφήσαμε και δημιουργήθηκε -λόγω έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής- όλη αυτή η κατάσταση είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν πραγματικότητα. Το να φυλάμε όλους τους παράνομους μετανάστες και να τους απελάσουμε δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο, πρώτα απ` όλα για λόγους πρακτικούς και δεύτερον θα πρέπει να εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Είναι κάποιοι που έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, κάποιοι περιμένουν. Θα πρέπει να μπει μια τάξη σ` όλη αυτή την ιστορία.

...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, συμπληρωματικά να ρωτήσω το εξής: έχετε ένα σχέδιο ή εν πάση περιπτώσει ένα νομοσχέδιο για τη διαχείριση, την επίλυση ας πούμε του ζητήματος που αφορά στους νόμιμους μετανάστες. Με τους παράνομους δεν μας είπατε τι γίνεται;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τους παράνομους μετανάστες πρέπει να υπάρχει μια αντιμετώπιση και πάλι, δεν είναι λύση το να απελαθούν, δεν γίνεται να απελαθούν. Θα προσπαθήσουμε ...

...

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι και τους δύο για να κλείσουμε τη συζήτησή μας. Γιατί να μη γίνει δημοψήφισμα για το θέμα, όπως λέει ο κ. Καρατζαφέρης; Γιατί να μην αποφασίσει ο ελληνικός λαός για ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα; Θα ήθελα να ακούσω και τη θέση της κυβέρνησης και της Ν.Δ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ να σας απαντήσω. Πρώτα απ` όλα αν κάνουμε δημοψήφισμα για ένα τέτοιο θέμα, θα έπρεπε να κάνουμε δημοψηφίσματα και για πολλά άλλα ζητήματα, σε τεχνικό επίπεδο μιλάω. Δεύτερον, σε ουσιαστικό επίπεδο, εάν κάνουμε δημοψήφισμα για ένα τέτοιο ζήτημα, τότε είναι που διαταράσσουμε την κοινωνική συνοχή, τότε είναι που δημιουργούμε ζητήματα μέσα στην ελληνική κοινωνία, ζητήματα τα οποία μπορεί να είναι εκρηκτικά. Και από άποψη πολιτική και νομική, θα μου επιτρέψτε να πω ότι η ψήφος, το δικαίωμα ψήφου δεν είναι πολιτικό δικαίωμα για το οποίο μπορεί να γίνει δημοψήφισμα. Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε συγκεκριμένα άρθρα της και δεν μπαίνω σε νομικά ζητήματα, εντάσσει το δικαίωμα ψήφου στα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο μάλιστα πρέπει να ασκείται χωρίς διακρίσεις εθνικής κοινωνικής προέλευσης κ.τ.λ. Εδώ πέρα υπάρχει μια δημόσια διαβούλευση. Εμείς καλούμε τους πάντες να πουν την άποψή τους. Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευθύτητα το θέμα και είναι θέμα ευθύνης όλων μας χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς μεμψιμοιρίες αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.


Πρέπει να καταλάβουμε τί εννοεί ο κ. Πεταλωτής ως "διαταρραχή της κοινωνικής συνοχής". Φοβάται πως θα αντιδράσουν οι μετανάστες αν δεν τους δώσει ιθαγένεια.

Από αλλού το περιμένει και από αλλού θα του έρθει όμως. Γιατί μπορεί μεν να ευχαριστήσει το 8% των νόμιμων μεταναστών αλλά θα δυσαρεστήσει το 50%+ των Ελλήνων που είναι επιφυλακτικοί και αντιδρούν στους μαθητευόμενους μάγους του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον είναι εξαιρετικά σημαντικό το να ακούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως αν γίνει δημοψήφισμα γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα και για άλλα θέματα. Στον κάλαθο των αχρήστων τα περί "συμμετοχικής δημοκρατίας" και δημοψηφισμάτων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνικό λαό...

Άλλωστε το Σύνταγμα λέει ρητώς πως μόνο δύο δημοψηφίσματα για σημαντικό κοινωνικό ζήτημα μπορούν να γίνουν ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Αμφιβάλλω πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κάνει δημοψήφισμα γι' αυτόν τον λόγο...

Όσον αφορά την "Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" σε κανένα της άρθρο δεν υποχρεώνει την Ελλάδα είτε να υιοθετήσει τόσο χαλαρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας ούτε να δώσει δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) στις τοπικές εκλογές. Μάλιστα δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το ένα ούτε με το άλλο!

Παραπληροφόρηση τέλος!

http://d-politiki.blogspot.com/2010/01/blog-post_29.html

4 σχόλια:

  1. Κε Πεταλωτή άλλους μας φοβίζει η αντισυνταγματική μαζική πολιτογράφηση λαθρομεταναστών "άνωθεν", άλλους σας φοβίζει η πιο άμεση και καθαρή δημοκρατική διαδικασία, δηλαδή το δημοψήφισμα.

    Ο καθένας με τις απόψεις του.
    Εγώ πάντως είμαι την Δημοκρατία,
    Εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι φυντάνι είναι αυτός ο Πεταλωτής ρε από που ξεφύτρωσε;;; Άντε γαμώτ'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΕΕΙ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ?!!!!!!! ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ? ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΣΤΟΜΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΞΥΠΝΙΣΕΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙ ΛΕΤΕ, ΘΑ ΦΑΤΕ ΠΟΛΥ ΦΤΥΣΙΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ψάξετε τις δηλώσεις διάφορων Πασόκων εδώ και χρόνια θα διαπιστώσετε ότι η δημιουργία της πολυπολιτισμικής Ελλάδας ήταν κάτι σαν το μεγάλο όνειρο της ζωής τους. Αυτό που μού αρέσει είναι ότι οι ακροατές από κάτω ουδέποτε τους ρώτησαν αν βλέπουν οράματα και τι είναι αυτό που λένε, ούτε αν ρώτησαν κανέναν αν θέλει να πολυπολιτισμικοποιηθεί(lol το είπα) Ψάξτε να βρείτε και κάντε ανθολόγιο από τα λεγόμενά τους, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον...
    ΜΟΝΟΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";