Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ανασκόπηση κυριακάτικου Τύπου


Επικοινωνιακή αντεπίθεση από την "Καθημερινή της Κυριακής" με άρθρα Ραγκούση, Παυλόπουλου και Τσιτσελίκη:

Εντονη αντιπαράθεση για την ιθαγένεια
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με σημείο διαφωνίας τον χρόνο παραμονής και την εξαίρεση ομάδων

Ρεκόρ συμμετοχής καταγράφεται στη δημόσια συζήτηση -διαβούλευση σχετικά με τους νέους όρους χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες. Χιλιάδες πολίτες διασταυρώνουν θέσεις και αντιθέσεις στον δικτυακό τόπο του opengov.gr, αλλά και στα περισσότερα ελληνικά sites και blogs με σημεία διαφωνίας από τον απαιτούμενο χρόνο (5ετής νόμιμη παραμονή) έως και την εξαίρεση ομάδων που δεν «συνάδουν με την ελληνική ταυτότητα».

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να επιμείνει στο σχέδιο νόμου, το οποίο συγκεντρώνει μεν τα θετικά σχόλια των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ωστόσο και οι πιο απαισιόδοξοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν ανέμεναν τόσα αρνητικά σχόλια πολιτών στο opengov.gr.

Πάντως αυτή η μεγάλη συζήτηση δεν είναι ούτε καινούργια ούτε αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας και της έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης εκεί, μετά την έμπνευση Σαρκοζί να θέσει με αυστηρούς όρους ζήτημα περί γαλλικής εθνικής ταυτότητας. Εχοντας προεκλογικά υποσχεθεί την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής στη Γαλλία, ο Σαρκοζί ίδρυσε αμέσως μετά τη νίκη του το υπουργείο Ταυτότητας και μεταναστευτικής πολιτικής. Ετσι ουσιαστικά επιχείρησε να συσπειρώσει τα ξενοφοβικά στοιχεία της γαλλικής κοινωνίας, αλλά και τους Γάλλους πολίτες που είχαν θορυβηθεί από τις εξεγέρσεις στα προάστια των μεγάλων πόλεων. Πάντως, περίπου τρία χρόνια μετά, η όλη συζήτηση δείχνει να ευνοεί περισσότερο το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν.

Στην Ελλάδα το ίδιο ζήτημα τίθεται ευθέως κυρίως από τα ακροδεξιά (αν και τελευταίως καταγράφεται και μια έντονα «εθνο-αριστερή» τάση) αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν σαφείς αποστάσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_10/01/2010_386289


Στο Κοινοβούλιο μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες η σύγκρουση για τη χορήγηση ιθαγένειας και κατ΄ επέκταση πολιτικών δικαιωμάτων στους ξένους που ζουν στην Ελλάδα:



Πώς θα δώσουν τα κόμματα τη μάχη των μεταναστών

Ο «εκσυγχρονισμός» της κυβέρνησης, η «κατάργηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «δημοψήφισμα» του ΛΑΟΣ, η «νομιμοποίηση όλων» της Αριστεράς

Oι «βάρβαροι» του Καβάφη, οι Σουλιώτες που «ελάλουν την Αλβανικήν», κάποιοι σομαλοί «τσαντάκηδες» στην Ομόνοια, οι... ουρές στα γραφεία του ΟΑΕΔ, η σβάστικα και βάρκες γεμάτες εγκύους (!), που προσεγγίζουν τις ακτές των νησιών του Αιγαίου, είναι ορισμένες μόνο από τις περιγραφές, τις εικόνες ή τα επιχειρήματα που επιστρατεύουν πολέμιοι και υποστηρικτές του νομοσχεδίου, στην ιστοσελίδα opengov. gr/. Ο «διαδικτυακός πόλεμος» συνεχίζεται αμείωτος καθώς δίπλα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, όπου περισσότερα από 3.200 σχόλια έχουν αναρτηθεί, έχουν «φυτρώσει» πολλές άλλες που προπαγανδίζουν κυρίως είτε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, «προδιαγεγραμμένο» αποτέλεσμα για τους διαχειριστές του, είτε την απόρριψή του είτε την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=308576&dt=10/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";