Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Παραπληροφόρηση από τον Γιάννη Ραγκούση στην "Καθημερινή"

Σε άρθρο του στην "Καθημερινή" ο Γιάννης Ραγκούσης υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Το κείμενο του όμως βρίθει από λογικές ανακολουθίες και προσπαθεί να παραπληροφορήσει σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της πρωτοβουλίες.

(Δεν θα αναφερθώ βέβαια στις μπηχτές του κ. Ραγκούση εναντίον των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας γιγαντώθηκε την περίοδο 1993-2004 επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που αντί να πάρουν μέτρα για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης την γιγάντωσαν με διαδοχικές νομιμοποιήσεις των λαθρομεταναστών. Σήμερα υπάρχει "κοινωνικό πρόβλημα" εξαιτίας μεταναστών που ζουν επί χρόνια στην χώρα επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει το πρόβλημα.

Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι επιπλέον σημαντικότερη ακόμα και για την λαθρομετανάστευση της περιόδου 2004-2009, αφού με την υπογραφή του Δουβλίνου ΙΙ το 2003 "έκλεισαν" τα Ελληνικά σύνορα προς την Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες με αποτέλεσμα ένας αυξανόμενος πληθυσμός λαθρομεταναστών να λιμνάζει στην χώρα. Η δε Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έφερε την FRONTEX στο Αιγαίο και έθεσε το ζήτημα της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση ενώ το ΠΑΣΟΚ επί 11 χρόνια δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα).

Πάμε στα κύρια σημεία του κειμένου του κ. Ραγκούση:
Για αυτούς τους ανθρώπους, με το σημερινό καθεστώς, όσα χρόνια κι αν περάσουν δουλεύοντας, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν την άδειά τους για τον ένα ή τον άλλο τυπικό λόγο, μεταπίπτοντας στην κατάσταση απόλυτου κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζει ένας αλλοδαπός που μόλις χθες εισήλθε παράνομα στη χώρα. Ακόμη χειρότερα, τα παιδιά τους μεγαλώνουν με την αγωνία ότι η ενηλικίωσή τους, θα σημάνει ενδεχομένως το πέρασμά τους στην παρανομία.
Εάν οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους, τότε λάβετε μέτρα για να μην κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους. Η χορήγηση της Ελληνικής ιθαγένειας δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσει ασφάλεια στη διαμονή του ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα.

Φυσικά, αρκετοί από αυτούς που "κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους" βρίσκονται σε αυτή τη θέση επειδή δεν μπορούν να κολλήσουν αρκετά ένσημα για να διατηρήσουν την άδεια παραμονής τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω εργοδοτών, οπότε πιέστε τους εργοδότες είτε λόγω ανικανότητάς τους να βρουν δουλειά, οπότε καλώς χάνουν την άδεια παραμονής.

Άλλωστε εξ' ορισμού ένας μετανάστης βρίσκεται στην χώρα για να εργαστεί και σε αντίθεση με τον πολίτη δεν έχει απεριόριστο δικαίωμα να βρίσκεται εδώ. Το δικαίωμά του αυτό συνδέεται με την εργασία του. Όσο έχει και μπορεί να αποδείξει πως έχει δουλειά, μπορεί και να παραμείνει στην χώρα.

Το ισχύον νομικό καθεστώς δίνει στον αλλοδαπό το δικαίωμα του να μετατρεπεί σε επι μακρόν διαμένοντα μετά από πέντε χρόνια νόμιμης εργασίας. Αυτό είναι ένα καθεστώς στο οποίο ο μετανάστης και να χάσει τη δουλειά του δεν έχει το άγχος να βρει αμέσως δουλειά για να πάρει άδεια παραμονής.

Τϊ θέλετε δηλαδή; Ακόμα και στην πρώτη πενταετία που βρίσκεται εδώ να μην έχει σταθερή εργασία; Η Ελληνική πολιτεία έχει, χάρη στη Νέα Δημοκρατία, σαφές πλαίσιο για τους μετανάστες: για πέντε χρόνια πρέπει να εργαστούν (με συγκεκριμένα ένσημα) για να μπορούν να μείνουν στην χώρα. Μετά από τα πέντε χρόνια μπορούν να γίνουν επί μακρόν διαμένοντες, και στα δέκα χρόνια μπορούν να ζητήσουν και την Ελληνική ιθαγένεια ή να παραμείνουν επί μακρόν διαμένοντες. Οι δε μετανάστες δεύτερης γενιάς μπορούν να γίνουν επί μακρόν διαμένοντες στα 18 τους ή, αν το επιθυμούν ως ενήλικοι πλέον, να ζητήσουν την Ελληνική ιθαγένεια.

Συνέχεια:
Ως πότε η Ελλάδα θα μπορεί να βαδίζει απερίσκεπτα; Ας αναλογιστούμε έστω μια στιγμή ποιες παραλυτικές συνέπειες έχει η παράταση της σημερινής κατάστασης στις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων που συμβιώνουν νόμιμα, έντιμα και μακροχρόνια μαζί μας συμβάλλοντας στη γενική ευημερία του τόπου. Η απουσία ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, μοιραία τους περιχαρακώνει σε άκαμπτες και εν δυνάμει επικίνδυνες αντιδράσεις. Ακόμη χειρότερα, όπως διαρκώς παρακολουθούμε και διεθνώς, η έλλειψη ελπίδας αφήνει στα παιδιά τους ένα κενό, που είναι θέμα χρόνου πότε θα το γεμίσει η πικρία και η οργή για αυτούς που τους στέρησαν την ελπίδα. Για πόσο άραγε θα στερούμε από τους ανθρώπους αυτούς τη δυνατότητα να έχουν λόγο στις αποφάσεις που παίρνουμε και τους αφορούν.
Συναισθηματισμοί χωρίς περιεχόμενο. Οι μετανάστες έχουν ξεκάθαρη πορεία μπροστά τους: εργάζονται πέντε χρόνια και μετά παίρνουν καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος. Αν νιώσουν Έλληνες και θέλουν να μετάσχουν και στην πολιτική ζωή του τόπου μπορούν να ζητήσουν πολιτογράφηση μετά από άλλα πέντε χρόνια.

Τα δε παιδιά δεν έχουν κανένα άγχος. Η Ελληνική πολιτεία τα εγγράφει κανονικά στα σχολεία της και τους δίνει περίθαλψη ακόμα και αν είναι μη νόμιμα στην Ελλάδα. Στα δε δεκαοχτώ τους χρόνια μπορούν να γίνουν επί μακρόν διαμένοντες ή ακόμα και να ζητήσουν πολιτογράφηση αν έχουν γεννηθεί και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Αυτό που δεν μας εξηγεί όμως ο κ. Ραγκούσης είναι τί άγχος έχει ένα νεογνό που λαμβάνει την Ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή του, ενώ στην Γαλλία και στην Γερμανία ένα παιδί αλλοδαπών παίρνει (υπό προϋποθέσεις) την αντίστοιχη ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του.

Συνέχεια:
Για πόσο ακόμη καιρό θα κρατάμε σε απόσταση τα παιδιά τους, που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν μέσα στο ελληνικό σχολείο, με μόνες προοπτικές το κοινωνικό περιθώριο ή την επιστροφή σε έναν τόπο που θα τους είναι πια ξένος; Κυρίως όμως πώς μπορούμε εμείς να ελπίζουμε σε ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας για την Ελλάδα σε συνθήκες ομαλής και ασφαλούς συμβίωσης αν δεν συμπεριλάβουμε στο εθνικό μας σχέδιο όσους συμβάλλουν μαζί μας δυναμικά σε αυτό με τον μόχθο τους και την προσωπική τους συνεισφορά.
Αν ενδιαφέρεστε να τους διασφαλίσετε την διαμονή στην Ελλάδα, μπορείτε άνετα να κάνετε ρυθμίσεις για να μην κινδυνεύουν από απέλαση. Άλλωστε αυτό δεν έκανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παύση των απελάσεων μεταναστών δεύτερης γενιάς;

Γιατί όμως λέτε πως δεν έχουν ελπίδα; Μπορούν με άνεση να μπουν στα Ελληνική πανεπιστήμια μετά την ενηλικίωσή τους ή αν δεν το επιθυμούν, να δουλέψουν και να μπουν στην οικονομία. Τί παραπάνω χρειάζονται; Πώς βγάζετε το συμπέρασμα πως οι μόνες προοπτικές τους είναι το περιθώριο ή η επιστροφή στην χώρα καταγωγής τους;

Είναι ύποπτες όμως και οι αναφορές σε "ασφαλή συμβίωση" και σε "επικίνδυνες αντιδράσεις". Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού πως παιδιά μεταναστών πήραν μέρος στα Δεκεμβριανά του 2008 «επειδή αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο» και την επιστολή της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου που προέβλεψε πως «θα δούμε φαινόμενα μαζικών συγκρούσεων» αν δεν ληφθεί μέριμνα για τους μετανάστες δεύτερης γενιας.

Φοβάστε κύριοι της κυβέρνησης κοινωνικές αναταρραχές και συγκρούσεις και θέλετε να τις αποτρέψετε με το "δωράκι" της χορήγησης ιθαγένειας; Μην μας κοροϊδεύετε, έχουμε ήδη αρκετά Ελληνόπουλα που ασχολούνται με βίαιες πράξεις όπως καταλήψεις, "χτισίματα", ρίψη μολότωφ, τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, και βολές κατά ριπάς επί των συμπολιτών τους. Δεν θα αποφύγετε λοιπόν τις συγκρούσεις κάνοντας τους μετανάστες δεύτερης γενιάς πολίτες από την κούνια.

Συνέχεια:
Ως το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που φιλοδοξεί να είναι, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της να εγγυάται τόσο την ασφάλεια των συνόρων όσο και την κοινωνική συνοχή.
Υποχρέωση των κυβερνήσεών σας ήτανε να φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας, και μάλιστα τα βορινά από τα οποία ήρθε ο κύριος όγκος των σημερινών "νόμιμων" μεταναστών που θέλετε τώρα να πολιτογραφήσετε. Κι ενώ λίγο πριν από την πρώτη μαζική νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών (το 1996) το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για χορήγηση ιθαγένειας σε ανθρώπους που ήταν 20 και 30 χρόνια στην Ελλάδα τώρα την δίνει σε νεογνά και σε ανθρώπους που είναι "5 στα τελευταία 10" χρόνια.

Κι αν σας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή, γιατί σκέφτεστε μόνο τους μετανάστες και τα προβλήματά τους και ποτέ δεν σκέφτεστε τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι σε δημοσκόπηση μετά από δημοσκόπηση δηλώνουν τον προβληματισμό τους για την μετανάστευση και τις συνέπειες της, αλλά οι κυβερνήσεις σας το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών και τώρα χορήγησης ιθαγένειας.

Ασχοληθείτε λοιπόν με το ~10% των μεταναστών αλλα και με το 1/2 των Ελλήνων που θεωρούν τη μετανάστευση απειλή, και τα 4/5 που θεωρούν πως είναι πάρα πολλοί, τα 3/5 που θεωρούν πως συμπιέζουν τους μισθούς. Σκεφτείτε δε γιατί η πλειοψηφία των μεταναστών αισθάνονται ασφαλείς ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνονται πως κινδυνεύουν.

Από αλλού περιμένετε να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και από αλλού θα σας έρθει αν συνεχίσετε να αγνοείτε τον Ελληνικό λαό.

Νομίζετε πως νομιμοποιώντας τους λαθρομετανάστες και Ελληνοποιώντας τους μετανάστες λύνετε το μεταναστευτικό μας πρόβλημα. Μου θυμίζετε τον παροιμιακό μοναχό που βαφτίζει το κρέας ψάρι για να πει πως κάνει νηστεία.

Συνέχεια:
Γι’ αυτό και το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση (πρόγραμμα Χάγης, πρόγραμμα Στοκχόλμης), πέραν της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων, υποδεικνύει δεσμευτικά για τα κράτη μέλη ως θεμελιώδη προτεραιότητα και χρηματοδοτεί την εντατική προώθηση της κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών. Τους προσανατολισμούς αυτούς του κοινού ευρωπαϊκού συνταγματικού πολιτισμού επιδιώκει να υλοποιήσει με το μάτι στραμμένο στα εθνικά μας συμφέροντα και η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αποκλειστικά αφορά στους νόμιμους και μακροχρόνια διαμένοντες μετανάστες.
Τί λέτε; Προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση αλλαγές στους νόμους περί ιθαγένειας των Ευρωπαϊκών κρατών; Η νομοθεσία για την ιθαγένεια αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους της ΕΕ. Γι'αυτό άλλωστε υπάρχει τέτοια ποικιλομορφία στις σχετικές ρυθμίσεις έως και την αυστηρότατη Μάλτα και Αυστρία. Ούτε βέβαια καμιά Ευρωπαϊκή χώρα ασχολείται με την αλλαγή του τρόπου κτήσης της ιθαγένειάς της, εκτός ίσως από την Βουλγαρία που προωθεί την πολιτογράφηση των ομογενών της...

Μην χρησιμοποιείτε ως άλλοθι την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτά που σκοπεύετε να κάνετε. Προχωρήστε σε πραγματικές πολιτικές ένταξης των μεταναστών: βοηθήστε τους να μάθουν την γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας: μην τους δίνετε ιθαγένεια εξαλείφοντας από τα κριτήρια αυτής της ιθαγένειας την γνώση της Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Τιμωρήστε όσους εκμεταλλεύονται μετανάστες είτε στην στέγαση, είτε στην εργασία, είτε στη δημόσια διοίκηση.

Αυτές είναι πολιτικές ένταξης για να μπει μια τάξη στην χώρα. Κι όταν καταφέρετε να βάλετε τάξη τότε σκεφτείτε και την πολιτογράφηση των πλέον χρήσιμων και συμβατών με εμάς μεταναστών με τακτικό και συντεταγμένο τρόπο.

Επίσης γιατί ψεύδεστε όταν λέτε πως οι ρυθμίσεις της κυβέρνησής σας αφορούν αποκλειστικά τους νόμιμους και επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες; Καθεστώς του "Επί μακρόν διαμένοντος" αποκτούν όσοι βρίσκονται στην χώρα 5 χρόνια. Εσείς αντί να δώσετε τέτοιο καθεστώς ανοίγετε την πόρτα κατευθείαν για την ιθαγένεια.

Ή μήπως είναι "νόμιμα" τα παιδιά που πάνε τρεις τάξεις δημοτικό ή έξι σκόρπιες τάξεις στο Ελληνικό σχολείο; Αφού γνωρίζετε πως το Ελληνικό σχολείο εγγράφει παιδιά λαθρομεταναστών κανονικότατα. Δίνοντας ιθαγένεια σε τέτοια παιδιά, αυτομάτως δίνετε άδεια παραμονής (και στη συνέχεια ιθαγένεια) και στους λαθρομετανάστες γονείς τους.

Συνέχεια:
Πρωτοβουλία που στην πραγματικότητα ενεργοποιεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας τον δυναμισμό των μακροχρόνιων και νομίμων μεταναστών δίνοντάς τους με πειστικό αλλά συνετό τρόπο την ελπίδα για ισότιμη συμμετοχή στα κοινά με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, από τους ίδιους μεν ύστερα από εξατομικευμένη, διεξοδική και όχι αυτόματη κρίση σχετικά με τον πραγματικό βαθμό ένταξής τους, από τα παιδιά τους δε από τη γέννησή τους, ώστε το ελληνικό σχολείο να τα διαπαιδαγωγήσει ανεμπόδιστα όπως κάθε ελληνόπουλο.
Κι αν αυτά τα παιδιά φύγουν από την Ελλάδα δυο μέρες αφού βγουν από το μαιευτήριο; Θα συνεχίσουν να είναι Έλληνες ιθαγενείς; Η πολιτογράφηση πρέπει να γίνεται με την ενηλικίωση, να είναι ελεύθερη επιλογή του υποψήφιου και όχι με τη γέννηση.

Σε τί άλλωστε εμποδίζεται το Ελληνικό σχολείο να "διαπαιδαγωγήσει" τα μεταναστόπουλα που δεν έχουν την Ελληνική ιθαγένεια; Μια χαρά (ή τουλάχιστον το ίδιο άσχημα) όπως τα Ελληνόπουλα δεν τα διαπαιδαγωγεί;

Το Ελληνικό σχολείο πρέπει να δίνει εθνική παιδεία (συγνώμη, αυτό το καταργήσατε) στα παιδιά, έτσι ώστε τα μεταναστόπουλα να μπαίνουνε πλήρως στην Ελληνική παιδεία και πολιτισμό, να γνωρίζουν την Ελληνική ιστορία, να μαθαίνουν τέλος πάντων τί είναι αυτοί οι Έλληνες για να μπορούν να αποφασίζουν στα 18 τους εάν θέλουν να γίνουν και αυτά Έλληνες.

Έτσι σέβεστε εσείς οι δημοκράτες και προοδευτικοί τα δικαιώματα των παιδιών, Ελληνοποιώντας τα με το ζόρι;

Συνέχεια:
Μόνη άλλωστε η διασφάλιση της ελπίδας αυτής για όσους μετανάστες είναι νόμιμοι είναι σε θέση να καλύψει τα νώτα της χώρας μας στο εσωτερικό της ενώ αναλαμβάνει δυναμικά τον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης. Γιατί δεν μπορείς να σφραγίσεις τα σύνορα στα δίκτυα των διακινητών αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο ότι την ελπίδα και την προοπτική μπορείς να την προσφέρεις μόνον σε όσους ζουν εδώ με νόμιμη άδεια. Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η εγγύηση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής είναι εθνικοί στόχοι που οι νόμιμοι μετανάστες συμμερίζονται απολύτως μαζί μας.
Ξεχνάτε βέβαια πως η μοναδική διαφορά των (περισσότερων) "νόμιμων" μεταναστών από τους παράνομους είναι πως πρόλαβαν να μπουν στην χώρα πριν από μια αυθαίρετη νομιμοποίησή τους. Παρανόμησαν εγκαίρως δηλαδή.

Ούτε θα κατορθώσετε να κλείσετε τα σύνορα με την πολιτική σας, αντιθέτως δίνετε τυφλοσούρτη στους λαθρομετανάστες για να έρθουν στην Ελλάδα, ενισχύοντας μάλιστα και την γεννητικότητά τους.

Κι αν σας ενδιαφέρει να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκό ευνομούμενο κράτος προχωρείστε στις αλλαγές είτε με δημοψήφισμα (όπως η Ελβετία, Ιρλανδία και Λετονία) ή τουλάχιστον κάνετε έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο (και όχι μια εν μέσω εορτών "διαβούλευση") και επιδιώξτε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση για μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική.

Μόνο έτσι κανείς δεν θα μπορεί να σας κατηγορήσει πως επενδύετε στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ και όχι της Ελλάδας.
http://d-politiki.blogspot.com/2010/01/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";