Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατικών


Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου περί «παροχής ιθαγενείας και εκλογικού δικαιώματος στους μετανάστες» διότι:
  • Είναι προφανής ο ψηφοθηρικός σκοπός του με την προσδοκώμενη αλλαγή & αλλοίωση του εκλογικού σώματος, η οποία επιχειρείται με τρόπο αντισυνταγματικό &  αυθαίρετο.
  • Έχει συνταχθεί με προχειρότητα χωρίς στοιχεία και χωρίς προηγούμενη επεξεργασία & εκτίμηση των πολλαπλών διαστάσεων των προβλημάτων, τα οποία απορρέουν από την -πιθανή- εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου.
  • Θέτει μόνο τυπικές προϋποθέσεις, δηλαδή την γέννηση στην Ελλάδα και την παρακολούθηση μόλις 3 ετών στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, και δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό κριτήριο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνα μεταναστών.
  • Είναι αντισυνταγματικό διότι η διάταξη περί χορηγήσεως δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες για τις δημοτικές εκλογές παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία αποτελεί θεμέλιο του πολιτεύματος. Το Σύνταγμα χορηγεί αποκλειστικώς σε Έλληνες πολίτες τα δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  • Είναι αναιτιολόγητο καθώς τα ανθρώπινα και τα όποια αστικά δικαιώματα των μεταναστών προστατεύτονται αυτομάτως από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει και εφαρμόζει η χώρα μας και όχι από την αλόγιστη και μαζική παροχή ελληνικής ιθαγένειας,
  • Είναι άκαιρο διότι προτείνεται σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα μας συνεχίζει να δέχεται την "επίθεση" της λαθρομετανάστευσης.
Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θεωρούν πως οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια έχει ως απαράβατη  αυτονόητη προϋπόθεση την λήψη άμεσων & αποτελεσματικών μέτρων για την διακοπή του παράνομου μεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα -μέσω των ανατολικών της συνόρων- και την αναστροφή του. Περαιτέρω και με σκοπό την ρύθμιση της παρουσίας των μεταναστών στη χώρα μας, απαιτείται:
  • Η άμεση διεξαγωγή από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (Ε.Σ.Υ.Ε. σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας και το Υπουργείο Εσωτερικών) συστηματικής & υπεύθυνης καταγραφής, με ειδικό απογραφικό δελτίο, όλων των μεταναστών νομίμων και μη, οι οποίοι ευρίσκονται στην Ελλάδα
  • Την ανάλυση και αξιολόγηση των ευρημάτων της απογραφής αυτής από ειδική επιτροπή, την οποία θα ορίσει το κοινοβούλιο.
  • Την εκπόνηση σχεδίου νόμου με ολοκληρωμένη πρόταση για τη λύση του θέματος, βασική αρχή της οποίας πρέπει να είναι αφ' ενός η -αντικειμενική- δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας να ενσωματώσει τους διαφόρων προελεύσεων μετανάστες και αφ' ετέρου η δυνατότητα αυτών να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία κατά τρόπο που να μην παράγει πολιτισμικές συγκρούσεις και μειονοτικά ζητήματα.
Τέλος, οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση είναι άκαιρη και αντιδεοντολογική πριν η ίδια η ελληνική κοινωνία, μέσα από ένα συγκροτημένο δημόσιο διάλογο χωρίς πιεστικές χρονικές προθεσμίες, αποφασίσει ποιές είναι οι ουσιαστικές -εκτός των τυπικών- προϋποθέσεις για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας. Οι εκατέρωθεν κραυγές και αλληλοκατηγορίες αποτελούν μόνο το προκάλυμμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και καμμία σχέση δεν έχουν με την ουσία του θέματος και τις ανάγκες & προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας.


Εφ' όσον, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση επιμείνει στην προτεινόμενη ρύθμιση, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θεωρούν ότι, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων -η οποία επ' ουδενί σχετίζεται και συνδέεται με τα ατομικά & ανθρώπινα δικαιώματα- μόνον οι ίδιοι οι έλληνες πολίτες μπορούν να αποφασίσουν με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.


http://www.dimokratikoi.gr/d4/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";