Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Αλλαγή πλεύσης από το "Βήμα"; Για διαβάστε:

Του Δημήτρη Καστριώτη

Το πολιτικό ύφος της συζήτησης για τα δικαιώματα των μεταναστών δικαιολογεί την επιφύλαξη ότι η αντιπαράθεση θα εξαντληθεί σε «μία από τα ίδια». Κέντρο και Αριστερά διστάζουν να παραδεχθούν ότι η μετανάστευση προκαλεί προβλήματα, φοβούμενοι μήπως έτσι διολισθήσουν στην ξενοφοβία.

Η δική τους σιωπή αφήνει ελεύθερο το έδαφος στην Ακροδεξιά, που αναδεικνύεται σε κύριο εκφραστή των σχετικών ανησυχιών με αποτέλεσμα να τις απαξιώνει διττά. Πρώτον, επειδή ακόμη και οι εύλογες παρατηρήσεις της φέρουν τη σφραγίδα της ακραίας τοποθέτησης εκείνων από τους οποίους εκπορεύονται. Δεύτερον, επειδή αυτές οι βάσιμες επισημάνσεις πνίγονται συνήθως μέσα σε σαχλαμάρες περί ελληνικού DΝΑ.
Η μετανάστευση όμως δεν είναι «δεξιό» πρόβλημα- είναι μεγάλο πρόβλημα, τελεία. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την αλλοίωση της πολιτιστικής και θρησκευτικής φυσιογνωμίας της κοινωνίας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει σε τέτοια «λεπτά» θέματα. Δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το μείζον. Τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών, ώστε να διατηρεί το κράτος έναν «κλειστό αριθμό» κατοίκων, τους οποίους να μπορεί να συντηρήσει αξιοπρεπώς η υποδομή του. Ο,τι και να λέμε, η χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει απεριόριστο αριθμό Ασιατών και Αφρικανών (δεν έχει ούτε δουλειές, ούτε σχολεία ή νοσοκομεία για κάτι τέτοιο), ούτε την κολακεύει να τους βλέπει «δραστηριοποιούμενους» στα φανάρια των δρόμων, στο λαθρεμπόριο και στα έκνομα γκέτο.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ως προς τη βασική προϋπόθεση επίλυσης του μεταναστευτικού, πρέπει να σταθούμε σε αυτό. Οσο δεν σταματά το κύμα λαθραίας εισόδου ανθρώπων στη χώρα (και μάλιστα ανθρώπων που επιθυμούν απλώς να διέλθουν με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη αλλά ξεμένουν εδώ επειδή εμποδίζεται η συνέχεια του ταξιδιού τους), δεν πρόκειται να τεθεί φραγμός στην εξαθλίωση και στην εγκληματικότητα, ούτε στην εκμετάλλευση των μεταναστών από τους γηγενείς (εν οις και οι παλαιότεροι μετανάστες).

Η σύνδεση δεν είναι ρατσιστική, αλλά αυτονόητη. Καθώς οι μετανάστες διεκδικούν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, η αθρόα εισδοχή παρανόμων λειτουργεί ως ανταγωνισμός στους νομίμους πολύ περισσότερο απ΄ όσο στους ντόπιους. Στο δε επίπεδο της αντιμετώπισης, το πλήθος των παρανόμων επιτείνει την καχυποψία και έναντι των νομίμων, «χρωματίζει» τον ξένο με την υποψία ότι δεν έχει ταυτότητα, διεύθυνση, αξιοπιστία.

Αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα- και δεν θα λυθεί με σαρωτικές απονομές ιθαγένειας, ούτε με δικαίωμα ψήφου. Οχι ότι αυτά δεν είναι σωστά- και μάλιστα όχι μόνο για όσους γεννήθηκαν εδώ (αν ένας αλλοδαπός, που ήρθε έξι ετών και είναι τριάντα, το θέλει, γιατί να μην μπορεί να πολιτογραφηθεί σχετικά εύκολα;). Δεν πρέπει όμως να γίνουν «αυτόματα», αλλά υπό εξατομικευμένες προϋποθέσειςκαι κυρίως δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι έτσι λύνουμε το πρόβλημα. Λύση με σύνορα-σουρωτήρι δεν υπάρχει. Οι δε νόμιμοι μετανάστες αξιώνουν πρωτίστως τον σεβασμό. Η ιθαγένεια έπεται.

tovima.gr

11 σχόλια:

  1. Ας μην εφυσιχαζουμε και ας μην θεωρουμε μια δημοσιευση των ΔΟΛιων που στο μονο που ισως στοχευει ειναι τον μετριασμο της αντιδρασης η ακομα την υπαγωγη τους στους λογης Δουρειους Ιππους του Συστηματος.
    Προσοχη επεισης στο Ρεσαλτο του Θ Παπανικολαου! Οτι γυαλιζει δεν ειναι παντα Χρυσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί Προσοχή στο Ρεσάλτο; Τί πρόβλημα υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι τολμησε να γραψει εναντιον του Καρατζαφερη.Ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η δική τους σιωπή αφήνει ελεύθερο το έδαφος στην Ακροδεξιά, που αναδεικνύεται σε κύριο εκφραστή των σχετικών ανησυχιών με αποτέλεσμα να τις απαξιώνει διττά. Πρώτον, επειδή ακόμη και οι εύλογες παρατηρήσεις της φέρουν τη σφραγίδα της ακραίας τοποθέτησης εκείνων από τους οποίους εκπορεύονται. Δεύτερον, επειδή αυτές οι βάσιμες επισημάνσεις πνίγονται συνήθως μέσα σε σαχλαμάρες περί ελληνικού DΝΑ."

    Θεωρείτε εσείς αυτή την παράγραφο "αλλαγή πλεύσης"; Είναι δυνατόν ποτέ οι ΔΟΛ(ιοι) να ξεφύγουν από τις αγκυλώσεις τους; Κατά τα λοιπά τι καινούριο κομίζει το άρθρο; Προσπαθεί να δώσει μίαν άλλη χροιά, κομίζοντας γλαύκα ες Αθήνας. Ο αρθρογράφος είναι εντελώς άσχετος με το θέμα. Γράφει "Οι δε νόμιμοι μετανάστες αξιώνουν πρωτίστως τον σεβασμό. Η ιθαγένεια έπεται." Ποιοι ... "νόμιμοι" μετανάστες; Προφανώς εννοεί τους εκ των υστέρων "νομιμοποιηθέντες" ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, υπό συνθήκες που κάθε άλλο παρά διαφανείς είναι.

    Και βέβαια, ούτε λόγος για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

    Ο λύκος με προβιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Hellas-Orthodoxy

    Το "Ρεσάλτο" γιατί δεν συμμετέχει στον αγώνα εδώ;
    Εσύ γιατί δεν αφήνεις να απαντήσει αυτός που το έγραψε, παρά σπεύδεις να φυτρώσεις εκεί που δεν σε σπέρνουν; Για να βάλεις πάλι κομματικά ζιζάνια (κι) εδώ μέσα, τα οποία διχάζουν και αποπροσανατολίζουν τον αγώνα; Αυτό κάνεις συνέχεια και προσφέρεις κάκιστες υπηρεσίες στον κοινό αγώνα για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Τα κομματικά πάντα δίχαζαν τους Έλληνες και δεν τους άφηναν να προκόψουν. Άλλωστε, αυτός είναι και ο ρόλος των κομμάτων και των κομματανθρώπων.

    Το "Ρεσάλτο" τα είχε βάλει και με το "TΡΩΚΤΙΚΟ", το οποίο το έκλεισαν (ποιοι;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι το γιατι!

    Αλλα το ΤΙ και πιο σημαντικα το ΠΟΤΕ!

    Την στιγμη που ολοι εμεις ανατρεχουμε σε ολα αυτα τα κοινα που μας συνδεουν και προσπαθουμε οσοσ μπορουμε να συνταξουμε ενωμενες τις δυναμεις μας απενατι σε ενα ομολογουμενως πολυ δυσκολο εργο, δεν ειναι η ωρα της διαρεσης και του διχασμου αλλα της ΕΝΩΣΗΣ.

    ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ!

    Πολυ περισσωτερο δε οταν ανατρεχουμε στα αρθρα και τις πηγες αυτων ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΔΥΣΩΠΗΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ.

    Αυτη ειναι η ωρα που
    η ηρα ξεχωριζεται απο το σταρι

    ....Και το μεταλλο δοκιμαζεται αν ειναι ατσαλι η τσιγκος.

    Η Ισχυς εν τη ενωσει!


    Στην πορεια θα γνωρισουμε αυτους που πργαματικα ειναι φιλοι και αυτους που θα λυποψυχισουν η απλα ηταν παντα λυκοι με προβια προβατου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καί τί σχέση έχει αυτό με το αίτημα του δημοψηφίσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλοι βαζουν κομματικα ζιζανια,αυτοι που μαχονται υπερ Προεδρων και οχι υπερ Πατριδος.Κι οσο για το Ρεσαλτο,αν δεν σας αρεσει μην αναδημοσιευετε συνεχως τα κειμενα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. [...Αλλοι βαζουν κομματικα ζιζανια,αυτοι που μαχονται υπερ Προεδρων και οχι υπερ Πατριδος.Κι οσο για το Ρεσαλτο,αν δεν σας αρεσει μην αναδημοσιευετε συνεχως τα κειμενα του....]

    Κρίμα! Μου τυχαίνει να αναδημοσιεύσω κομμάτια από το Ρεσάλτο αλλά γενικά το αποφεύγω. Όπως μου τυχαίνει να αναδημοσιεύσω και δικά σου.

    Τους λόγους διαφωνίας μου τους έχω κανει σαφείς αφού η κοινωνία που ονειρεύονται είναι η ΕΣΣΔ των πρώτων χρόνων. Τα υπόλοιπα που λένε είναι ρητορία. Εσύ όμως σαν αυτός που λέει το μπλογκ σου τι λόγους έχεις να τους υποστηρίζεις; Επειδή μιλάνε για Ορθόδοξη παράδοση; Το πρώτο πράγμα που έκανε η "επανάσταση" στην Ρωσσία ήταν να απαγορεύσει με διάταγμα όλες τις θρησκείες και να τιμωρεί εφεξής τον αντισημιτισμό με θάνατο. Σύμπτωση ε; Ο Τσεκίτης Καγκάνοβιτς γκρέμισε την εκκλησία του Σωτήρος (;) στη Μόσχα για να αφήσει τον θεό χωρίς σπίτι όπως είπε και σταύρωσε μια καλόγρια μεταξύ άλλων. Και εγώ έχω πρόβλημα με τους προέδρους οστόσω δεν θεωρώ σκόπιμο να τους ελέγχω συνεχώς για καθαρότητα θέσεων, Υπάρχουν πιο μεγάλοι εχθροί μπροστά μας αυτή τη στιγμή. Ο νοών νοείτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα ΜΜΕ είναι σίγουρο οι θα σαμποτάρουν ότι καλό για την πατρίδα μας, δεν έχουμε τονίσει όσο πρέπει το ποιο λεπτό σημείο του αγώνα για δημοψήφισμα, δεν μας ενδιαφέρει κανένα κόμμα τη θέση θα πάρει,ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του.Και αν ακόμα βγει κάποιο κόμμα και πει ότι μας στηρίζει δεν πρόκειται να το κάνουμε σημαία,ούτε καν θα το αναφέρουμε,γιατί τότε ο αγώνας μας θα έχει πίεση στην παγίδα που θα θέλουν οι εχθροί της πατρίδος μας.δεν έχουμε διευκρίνηση ότι δεν είμαστε συλλήβδην εναντίον της ιθαγένειας αλλά σε συγκεκριμένα κομμάτια του νόμου. Ναι στην ιθαγένεια με προϋποθέσεις πατριωτικές όπως όλα τα κράτη που σέβονται τον λαό τους και την πατρίδα τους. Ναι στην ιθαγένεια για αυτούς που χρειάζεται η πατρίδα μας τους άλλους στην χώρα τους. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε παιδιά μην διασπάσουμε τον πατριωτικό χώρο.Μην τρωγόμαστε με τα ρούχα μας.Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η αιώνια διαμάχη που έφερε τους Ελληνες στο σημείο που βρίσκονται σήμερα.Εχουμε φθάσει στον πάτο του βαρελιού σε όλα τα επίπεδα και απειλούμαστε με αφανισμό.
    Δεν περισεύει κανείς σε αυτόν τον αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";