Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Φεύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό Μνημόνιο;

http://ellinikiafipnisis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_7011.html

Την επόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη η νέα έκτακτη Σύνοδος του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα. Ως γνωστόν, θεωρείται ειλημμένη απόφαση η χορήγηση διετούς παράτασης στην εφαρμογή του βραχυπρόθεσμου ελληνικού προγράμματος.Αντικείμενο διαφωνίας εξακολουθεί να παραμένει όμως, ο χρόνος που η Ελλάδα θα πρέπει να ρίξει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ και ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί η επιμήκυνση.
Ο ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού του CDU, παράταξης της Angela Merkel, Klaus-Peter Willsch, με δηλώσεις του στην Handelsblatt-online, ισχυρίζεται ότι αποτελεί απλώς θέμα χρόνου η αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Υπόβαθρο αυτής της, σύμφωνα με τον Willsch, ειλημμένης απόφασης, είναι η γνωστή διαφορά που εκδηλώθηκε και μπροστά στις κάμερες μεταξύ Juncker και Lagarde.Η δεύτερη επιμένει στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να περιορισθεί στο 120% έως το 2020, άρα απαιτείται νέο «κούρεμα», ενώ ο πρώτος, συντασσόμενος με την άποψη του Schäuble αλλά και πολλών άλλων, εμμένει στον ορισμό του 2022 ως χρόνου – στόχου.
Πιθανότατο αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης θεωρεί ο Willsch ότι θα είναι η αποχώρηση του ΔΝΤ: «Το ΔΝΤ προετοιμάζει εδώ και καιρό την έξοδό του», όπως είπε στην ιστοσελίδα.
Η   Handelsblatt-online θυμίζει ότι στο πρώτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το ΔΝΤ είχε συμμετάσχει σε ποσοστό ενός τρίτου και στο δεύτερο μόνο σε ποσοστό 20%. Η σταδιακή αποχώρηση του ΔΝΤ διαφαίνεται και από την συμβολή του στους μηχανισμούς στήριξης. Ενώ στον EFSF αυτή ήταν «υποχρεωτικά προβλεπόμενη», κατά την διάδοχη «ομπρέλα» του ESM θα έπρεπε απλώς να «επιδιωχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";