Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Θα τιμήσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του για δημοψήφισμα με 5% του εκλογικού σώματος;

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την συνταγματική αναθεώρηση προέβλεπε την δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών:
Προτείνουμε την προσθήκη εδαφίου, σύμφωνα με το οποίο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος της δεύτερης αυτής κατηγορίας δηλαδή για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα εκτός από τα δημοσιονομικά και τα ασφαλιστικά, μπορεί να προταθεί στη Βουλή όχι μόνον από έναν αριθμό βουλευτών αλλά και από έναν αριθμό πολιτών (π.χ. το 5% του εκλογικού σώματος).
Η μεταβολή του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας για την πολιτογράφηση μεταναστών και των τέκνων τους είναι αναμφισβήτητα ένα "σοβαρό κοινωνικό ζήτημα", άρα μπορεί να γίνει δημοψήφισμα γι' αυτό το θέμα (με βάση το ισχύον Σύνταγμα, Άρθρο 44 παρ. 2) με πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια περίπου πολίτες. Άρα, εάν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, θα μπορούσαν 500.000 πολίτες να ζητήσουν να γίνει δημοψήφισμα για σοβαρό κοινωνικό θέμα.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός: εάν συγκεντρωθούν 500.000 υπογραφές με το ερώτημα της έγκρισης του νομοσχεδίου για την πολιτογράφηση και ψήφο των μεταναστών, θα δεχτεί να τεθεί το ζήτημα αυτό σε δημοψήφισμα; Θα προτείνει και θα υπερψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την πρόταση για δημοψήφισμα;


Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας σημαντικής ανατροπής που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αναθεώρηση ακόμα και της ίδιας της έννοιας του "Έλληνα". Δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε μπροστά (είτε υιοθετώντας την πρόταση ΠΑΣΟΚ είτε απορρίπτοντάς την) χωρίς καμιά σκιά, χωρίς καμιά αμφιβολία πως η λύση που θα επιλεγεί έχει την έγκριση του Ελληνικού λαού;

Όσοι αντιτίθενται στις προτεινόμενες αλλαγές, ή τουλάχιστον πιστεύουν πως οι αλλαγές πρέπει να εγκριθούν από το λαό, πρέπει να κατακλύσουν το opengov.gr με σχόλια όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αναφέροντας -πέρα από τις αντιρρήσεις τους και τις αντιπροτάσεις τους- τη βούλησή τους να γίνει δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο λαός αν εγκρίνει ή απορρίπτει τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";