Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Καταρρέει το σύστημα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης!


Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου
Τα όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στον Ασπρόπυργο είναι χαρακτηριστικά του πώς αντιμετωπίζει σήμερα το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης η ελληνική αστυνομία.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας όταν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών είχαν πληροφορίες πως σε μικρό κόλπο κοντά στον Ισθμό Κορινθίας σκάφος θα αποβίβαζε μετανάστες.
Κλιμάκιο τεσσάρων αστυνομικών πήγε στη περιοχή και εντόπισε ένα ύποπτο φορτηγό μέσα στο οποίο είχαν κρυφτεί οι 60 παράνομοι μετανάστες. Ακολούθησε καταδίωξη προς την Αργολίδα και τελικά οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το φορτηγό. Όταν όμως επιχείρησαν να οδηγήσουν το φορτηγό με τους λαθρομετανάστες στο αστυνομικό τμήμα, δέχθηκαν επίθεση από ένα αυτοκίνητο με ενόπλους, οι οποίοι αφού ακινητοποίησαν τους αστυνομικούς, τους πήραν τα όπλα, το φορτηγό με τους μετανάστες και εξαφανίστηκαν.
Μαζί τους φυσικά και οι λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με την αστυνομία ο ένας εκ των δύο ενόπλων συνελήφθη και ήταν ένας Ιρακινός ενώ έχει προσαχθεί και ένας Ινδός.
Εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του από τέτοιου είδους επεισόδια, αν μάλιστα λάβει υπ’ όψιν του και κάποια ακόμη γεγονότα.
Η Ελληνική Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει τα στίφη των λαθρομεταναστών που έχουν έλθει στην χώρα μας. Αδυνατεί να ελέγξει αυτούς που βρίσκονται ήδη μέσα στην χώρα και όχι να εμποδίσει επιπλέον άτομα να εισέλθουν.
Υπάρχει μάλιστα ειδική διαταγή, σύμφωνα με την οποία παράνομοι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην χώρα, αν δεν κάνουν κάποια επιπρόσθετη εγκληματική πράξη, να μην κρατούνται αλλά να αφήνονται ελεύθεροι.
Επιπρόσθετα σε αυτούς που έχουν υποπέσει σε πράξεις «χαμηλής εγκληματικότητας» απλά δίνεται ένα χαρτάκι που τους καλεί να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε 30 μέρες. Οι δυνατότητες της ελληνικής αστυνομίας έχουν ήδη εξαντληθεί όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε.
Αλλά και στον τομέα της παρεμπόδισης νέων κυμάτων λαθρομεταναστών, τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Οι ελληνικές δυνάμεις αποτροπής, λιμενικό, αστυνομία στρατός, αλλά και η περιβόητη FRONTEX έχουν μετατραπεί σε δυνάμεις διάσωσης λαθρομεταναστών, οι οποίοι έχουν μάθει τα διάφορα κόλπα και παραθυράκια.
Πάλι την Δευτέρα, οι ελληνικές δυνάμεις εντόπισαν στην Τουρκία λαθρομετανάστες, τους οποίους όμως περίμεναν να φτάσουν πρώτα στην χώρα μας, για να τους συλλάβουν και προφανώς σε λίγο καιρό, να τους προωθήσουν στην Αθήνα.
Σε άλλες περιπτώσεις, όταν οι λαθρομετανάστες αντιληφθούν δυνάμεις του λιμενικού ή της Frontex, βουλιάζουν τα πλοία τους και κάνουν διάφορα τέτοια κόλπα έτσι ώστε να αναγκαστούν να τους «περιμαζέψουν».
Έχουν φτάσει σε σημείο οι «δουλέμποροι» να είναι ανήλικοι, για να μην μπορεί να τους κρατήσει η χώρα, καθώς σύμφωνα με ένα παραθυράκι του νόμου, θα πρέπει να απελαθούν.
Επί της ουσίας, οι δομές του ελληνικού κράτους, είναι ανίκανες να διαχειριστούν όλο αυτό το εισερχόμενο κύμα λαθρομεταναστών και αυτούς που ήδη είναι εδώ. Το 82% όλων των λαθρομεταναστών που εισέρχονται σε όλη την Ευρώπη, μπαίνει από την Ελλάδα.
Είναι δεδομένο. Αν δεν υπάρξει από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας, διάθεση αποτροπής του μεταναστευτικού ρεύματος, οι δυνάμεις καταστολής δεν μπορούν από μόνες τους να κάνουν τίποτε. Εάν δεν δοθεί το μήνυμα ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτοι» εδώ, όλοι αυτοί που συνεχίζουν να έρχονται θα συνεχίσουν να «υπερπηδούν» όποιες προσπάθειες μαζέματος γίνονται. Είναι τόσο απλό!
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";