Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΜΜΕ και μετανάστες. Σεμινάριο επιμόρφωσης δημοσιογράφων. Ένα εκατομύριο Ευρώπουλα. Να που λεφτά υπάρχουν!

Εργαστήριο ευαισθητοποίησης δημοσιογράφων σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας

Εργαστήριο ευαισθητοποίησης δημοσιογράφων σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας διοργανώνεται τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

Το Εργαστήριο, με τίτλο, “ΜΜΕ και Μετανάστες – Καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων και προώθηση της διαπολιτισμικότητας & της ποικιλομορφίας” υλοποιείται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση…

/ Φορέα Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών “Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό & Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών” (“Ε.Π.Ε.Κ.Α.”) με την υποστήριξη και συνεργασία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής & Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2008 υπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων (Προτεραιότητα 1 – Υλοποίηση δράσεων για την πρακτική εφαρμογή των “Κοινών Βασικών αρχών της πολιτικής ένταξης μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, Δράση 1.2 – Διοργάνωση εργαστηρίων με στόχο την ευαισθητοποίηση των δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας) και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από κοινοτικούς και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η βελτίωση των τρόπων διαχείρισης από τους δημοσιογράφους, τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και λοιπούς εκπροσώπους του τύπου, του ζητήματος της μετανάστευσης, κατά τρόπο που να συμβάλει στη διαδικασία ομαλής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Επίσης, στόχος είναι η περαιτέρω ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα προβλήματα των μεταναστών καθώς και η ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση αρνητικών στερεοτύπων, στάσεων και συμπεριφορών.

Ανάλογο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε, στις 22 Μαρτίου, στην Αθήνα, με συμμετοχή δημοσιογράφων και εν γένει εργαζομένων-επαγγελματιών-εκπροσώπων του κλάδου με δημοσιογραφική δράση και εμπειρία σε θέματα διαφορετικότητας και μετανάστευσης, καθώς επίσης και σπουδαστές δημοσιογραφίας. Επίσης, προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και λοιπών κοινωνικών φορέων, μεταναστευτικών κοινοτήτων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες- μεταξύ άλλων- αντάλλαξαν απόψεις κι εμπειρίες κι αναζήτησαν τρόπους για την όσο το δυνατό πληρέστερη κι αντικειμενική προβολή των συναφών θεμάτων, προκειμένου, όπως επιδιώκει και η συγκεκριμένη δράση, να δοθεί τέλος σε “πρωτοσέλιδα για συμπεριφορές ‘αλλοδαπών’ κλπ, αναφορές που στιγματίζουν τον ευρύτερο πληθυσμό των μεταναστών, ενώ παράλληλα δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη”.

Το σεμινάριο της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, στο ξενοδοχείο AD Imperial Palace, Αντιγονιδών 13 (φωτο)και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα: τηλ. 2103625300 ή sdag@otenet.gr

http://taxalia.blogspot.com/2010/03/blog-post_7161.html#ixzz0jPBAzky5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";