Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Ημερίδα για το μεταναστευτικό στα Χανιά



ΣTA XANIA:
Ημερίδα για το μεταναστευτικό…
Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
http://www.yanniskakanos.gr/

Με πρωτοβουλία του «Ομίλου Μελέτης Ελληνικής Σκέψης – Οι Κύδωνες» διοργανώθηκε χθες Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 και ώρα 19.30 στην αίθουσα ομιλιών του..
Δημαρχείου Χανίων ημερίδα με θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό παρουσία αρκετού κόσμου. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Μελέτης Μελετόπουλος Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Πανάγιωτης Τέρπανδρου Ζαχαρίου, Καθηγητή Φιλόλογου, Συγγραφέα και Κυριάκου Βαρδαλάκη, Οικονομολόγου Μελετητή.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα δήλωσε ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος τα εξής: “Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης θα προσπαθήσω να αναλύσω κάποιες πλευρές του ζητήματος δημοκρατικές, κοινωνιολογικές, νομικές και ιστορικές με σκοπό να προσεγγίσουμε ψύχραιμα και ήρεμα ένα θέμα το οποίο είναι φλέγον γιατί σήμερα η Ελλάδα πέφτει σε μια ιστορική καμπή, η αναπαραγωγή του ελληνικού πληθυσμού έχει πέσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, απεναντίας δεχόμαστε μεγάλες εισροές ξένων μεταναστευτικών ροών. Είναι πολύ δύσκολο ένα κράτος να οργανώσει και να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, θα μπορούσαμε ενδεχομένως ακολουθώντας κάποια πρότυπα που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη να κατορθώσουμε να ενσωματώσουμε έναν μικρό αριθμό μεταναστών ούτως ώστε να μην αλλοιωθεί η μίξη του ελληνικού, πληθυσμού και αυτοί οι άνθρωποι να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και να μπορέσουμε να προωθήσουμε πίσω στις χώρες ή σε άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από εμάς έναν άλλο αριθμό. Αυτό το οποίο ασφαλώς είναι απαράδεκτο είναι ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών που εμπλέκονται σε τυπικές και άλλες δραστηριότητες εκεί θα πρέπει να υπάρχει πραγματικά μια αυστηρή πολιτική ακολούθηση. Επομένως θέλω να πω ότι το θέμα είναι σύνθετο, απαιτείται επιστημονική προσέγγιση, σύνθετα εργαλεία και ένα κράτος οργανωμένο που να μπορεί πραγματικά να ανταπεξέλθει”.

http://taxalia.blogspot.com/2010/03/blog-post_8304.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";