Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Κυβέρνηση "δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν"


Νέος παραλογισμός στο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ: 5ετία για τους νομιμοποιημένους, 7ετία για τους νόμιμους



Διαβάζω στην "Ελευθεροτυπία":
Με αφετηρία τη συμπλήρωση νόμιμης παραμονής πέντε χρόνων, ο μετανάστης θεμελιώνει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Στη συνέχεια δίδεται προθεσμία δύο χρόνων στην ελληνική πολιτεία να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στον μετανάστη. Η επταετία θα ισχύσει για τους μετανάστες που έχουν αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις. Μετά την ψήφιση και δημοσίευση αυτού νομοσχεδίου, ορίζεται ως προϋπόθεση η επταετής συνολική νόμιμη διαμονή στη χώρα ή η κατοχή άδειας «επί μακρόν διαμένοντος» σε κάθε μετανάστη που θα ζητήσει την ελληνική ιθαγένεια. Ακολούθως η ελληνική πολιτεία έχει προθεσμία ενός έτους για να απαντήσει. Συνολικά, δηλαδή, απαιτούνται οκτώ χρόνια, σύστημα που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο.


Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με αυτή την κυβέρνηση - αν ισχύουν βέβαια αυτά που μεταφέρονται από τον τύπο.

Για τους σημερινούς νόμιμους μετανάστες ορίζεται πως κάποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης αν βρίσκεται στη χώρα νόμιμα πέντε χρόνια.

Αντίθετα όσοι μεταναστεύσουν στο μέλλον νόμιμα θα πρέπει να περιμένουν επτά χρόνια ή να έχουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.

Δηλαδή: οι νομιμοποιημένοι λαθρομετανάστες (δηλαδή οι σημερινοί νόμιμοι) θα λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια ευκολότερα από τους μελλοντικούς νόμιμους μετανάστες.

Ποια λογική μπορεί να έχει μια τέτοια ρύθμιση πέρα από εκλογικά ωφέλη από εξυπηρέτηση των τωρινών μεταναστών έτσι ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες για να πολιτογραφηθούν πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές;

Τί σχέση έχει επίσης αυτό το μοντέλο με το Γερμανικό;

Στη Γερμανία ένας μετανάστης μπορεί να πολιτογραφηθεί αν ζει 8 έτη συνεχώς νόμιμα στη Γερμανία, γνωρίζει τα Γερμανικά, έχει καθαρό μητρώο, αποδέχεται τις αρχές του Συντάγματος, μπορεί να αυτοσυντηρείται οικονομικά και αποβάλλει την προηγούμενη ιθαγένεια (με ορισμένες εξαιρέσεις όπως πολίτες χωρών της ΕΕ που μπορούν να τη διατηρήσουν).

Αντιθέτως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως έχει επικοινωνηθεί απαιτεί 5-7 χρόνια πριν την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης, δεν έχει καμιά απαίτηση να μπορεί να αυτοσυντηρηθεί ο αιτών οικονομικά (απλά να έχει φορολογική ενημερότητα ενός χρόνου), ούτε να αποβάλει την προηγούμενη ιθαγένεια.

Περισσότερα όταν δω τις λεπτομέρειες. Είναι περίεργο πάντως που το αναθεωρημένο νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. Μήπως φοβάται η κυβέρνηση νέο κύκλο αντιδράσεων και προτιμά να προετοιμάσει το κλίμα μέσω δημοσιευμάτων στον τύπο;

http://d-politiki.blogspot.com/2010/02/5-7.html

1 σχόλιο:

  1. Όταν κανείς είναι αποφασισμένος να κάνει κάτι, το κάνει, αν δεν βρει απρόσμενη αντίσταση. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει αυτόν τον νόμο. Έτσι, δεν μπαίνει καν στον κόπο να ακούσει αυτό που κατά κόρον της λένε και της γράφουνε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, αλλά μόνον εκ των υστέρων νομιμοποιηθέντες ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Δεν είναι ότι δεν μπορεί, αλλά δεν θέλει να καταλάβει αυτή την διαφορά, η οποία είναι εντούτοις σοβαρή. Και είναι σοβαρή, διότι ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ έχουν ήδη παραβιάσει τον νόμο περί μεταναστεύσεως, έχουν εισέλθει ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ στην χώρα, έχουν παραβιάσει τα σύνορά της, όπως κάνει ένας κλέφτης σε ένα σπίτι, ή ένας κατακτητής.

    Για τον λόγο αυτό, κάθε συζήτηση μαζί της είναι απλώς χαμένος χρόνος. Η κυβέρνηση κινείται συστηματικά: Πρώτα "καθάρισε" με τον ΠτΔ, ώστε να μην τυχόν και της προκύψει έστω και ανέλπιστο εμπόδιο (διαφωνία = εκλογές) και χάσει την εξουσία (διότι θα καταψηφιζόταν και για το ν/σ και για τα σκληρά οικονομικά μέτρα). Στην συνέχεια εξήγγειλε τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, που έκαναν τον κόσμο να παραμιλά και να ξεχάσει εντελώς το μεταναστευτικό.

    Τώρα φέρνει το ν/σ στην Βουλή. Θα υπερψηφισθεί, εφ' όσον έχει την πλειοψηφία.

    Τι μπορεί πια να την σταματήσει; Τίποτε, διότι κανείς δεν έχει όρεξη να ασχολείται με τους μετανάστες, την ώρα που τον καίνε τα νέα οικονομικά μέτρα.

    Το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε διπλά τον κόσμο και υφάρπασε την ψήφο του. Πρώτον, δεν είπε ότι σκόπευε να φέρει τέτοιο νόμο για τους μετανάστες. Δεύτερον, όταν η ΝΔ άφησε να εννοηθεί ότι θα εφαρμόσει σκληρή οικονομική πολιτική και γι αυτό καταψηφίστηκε, ο Παπανδρέου έλεγε ότι "υπάρχουν λεφτά". Πού είναι;

    Με τους απατεώνες δεν συζητά κανείς, όπως δεν συζητά μ' αυτόν που έρχεται να τον ΛΗΣΤΕΨΕΙ. Δρα, εναντιώνεται και τον διώχνει. Δεν έχουμε πια άλλο χρόνο. Αν υπάρχουν περιθώρια δράσης, ας κάνει κάποιος προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";