Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μετανάστες το 19% του πληθυσμού του Δήμου Αθηναίων

Στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται αφενός σε περιθωριοποιημένες ομάδες ατόμων, όπως οι άστεγοι, οι ναρκομανείς, οι μη νόμιμοι μετανάστες και άνθρωποι που δυσκολεύονται να ζήσουν ενταγμένοι στον ρυθμό της πόλης, και αφετέρου στο παράνομο εμπόριο αλλά και στις ελλείψεις υποδομών της πόλης.

Σημαντικό πρόβλημα είναι επίσης, όπως πρόσθεσε, τα εγκαταλειμμένα κτίρια καθώς και οι καθυστερήσεις μέτρων από την πλευρά της πολιτείας ώστε να επιταχυνθούν προγραμματισμένα έργα στην πόλη.

Ειδικότερα, αναπτύσσοντας το θέμα της παραβατικότητας στο Δήμο της Αθήνας ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε πως το 40% του συνόλου των μεταναστών που βρίσκονται στην Αττική συγκεντρώνεται στο Δήμο Αθηναίων όπου το 19% του πληθυσμού του Δήμου είναι μετανάστες.

Πολλοί από αυτούς ασχολούνται με το παράνομο εμπόριο, ο τζίρος του οποίου κυμαίνεται από 7 έως 10 δισ. ευρώ, δραστηριότητα η προκαλεί στο κράτος απώλεια εσόδων 4 δισ. ευρώ.

Αυτό που τον ενδιαφέρει, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, είναι η εξακρίβωση των μεγαλεμπόρων οι οποίου προμηθεύουν τους μετανάστες με τα εμπορεύματά που πωλούν στους δρόμους και η τιμωρία τους, καθώς, όπως είπε, οι μετανάστες που τα πωλούν στους δρόμους ή στις λαϊκές αμείβονται με μερικά ευρώ.

Ωστόσο μεγαλύτερο πρόβλημα ο κ. Κακλαμάνης θεωρεί αυτό που άπτεται της υγείας των νόμιμων ή μη μεταναστών, πόσω μάλλον που πολλοί από αυτούς εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες κ.λπ.).

Ολες οι εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνουν έξαρση των ασθενειών της φυματίωσης, της ηπατίτιδας και του AIDS, καθώς οι άνθρωποι αυτοί στην πλειοψηφία τους έρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες υπηρεσίες υγείας.

http://www.antinews.gr/?p=33827


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";