Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ: Αποστάσεις Καμίνη-Φλωρίδη για ιθαγένεια

«Τριπλός μπελάς» αποδείχθηκε για την κυβέρνηση η ακρόαση του Συνηγόρου του Πολίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Συνήγορος, καθηγητής Γ. Καμίνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης τήρησαν αποστάσεις από το σχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση για την απονομή ιθαγένειας.

Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας, ξεκαθάρισε ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, ο οποίος ερωτηθείς για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας φρόντισε να κρατήσει προσεκτικές αποστάσεις.

Η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη πως «η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα. Είναι μία από τις πράξεις της κρατικής εξουσίας που διατηρεί τον απόηχο της κρατικής κυριαρχίας», διατυπώθηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη «αν η απονομή της ιθαγένειας είναι πράγματι τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, ή κλασική διοικητική πράξη που υφίσταται δικαστικό έλεγχο, ή δικαίωμα που καθίσταται απαιτητό με βάση διεθνείς συνθήκες». Αφού ο κ. Καμίνης υπογράμμισε με νόημα, για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, πως «αποφεύγει να τοποθετηθεί, αλλά αν κληθεί από το υπουργείο θα το πράξει», πρόσθεσε ότι τελικά η απονομή ιθαγένειας είναι μια διοικητική πράξη στη διαδικασία έκδοσης της οποίας ο πολίτης έχει δικαιώματα.

Αλλά και οι πιεστικές και σκληρές ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη προς τον κ. Καμίνη σχολιάστηκαν ως αποστάσεις από το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φάνηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο να δοθεί σε μετανάστη η δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, στην περίπτωση που το ελληνικό κράτος θα αρνηθεί την απονομή ιθαγένειας. «Είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν υπεκφυγές», είπε ο κ. Φλωρίδης, προειδοποιώντας πως «πρόκειται για θέμα που σχετίζεται με την έννοια έθνους κράτους».

http://www.apogevmatini.gr/?p=60376

1 σχόλιο:

  1. Μόνο που την ερώτηση την έκανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γεωργιάδης και όχι ο Φλωρίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";