Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ορισμένα νομικά επιχειρήματα ενάντια στο Νομοσχέδιο για τους Λαθρομετανάστες

Του Ευστάθιου Λυμπερόπουλου

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:

1.- Για κάθε νομοσχέδιο γίνεται προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας από το ΣτΕ, καθώς και έλεγχος της δαπάνης που δημιουργεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό από το Ελεκτικό Συνέδριο. Όμως το ΣτΕ ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ και συνεπώς υπάρχει ενδεχόμενο να περάσει τον τυπικό έλεγχο, που δεν δεσμεύει το Ειδικό Εκλογοδικείο και τα Διοικητικά και Πολιτικά Δικαστήρια (ή το ΣτΕ να μην αποφανθεί επ' αυτού δίνοντας έτσι σιωπηρή έγκριση).

2.- Για να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τους Λαθρομετανάστες χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών (200), όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και για τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ από το άρθρο 51 §4 Σ.

3.- ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΝΕΣΤΩΣ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ να προσβάλλει την ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ των εκλογών (που στηρίζετε στον νομοσχέδιο-νόμο) έχει καθένας που θίγεται από τους όρους και διαδικασίες συνταγματικής εκλογής (πολιτικά κόμματα, υποψήφιοι και ψηφοφόροι ως φορείς των δικαιωμάτων στην υπηρεσία των οποίων γίνονται οι εκλογές).

Ακόμα και αν η προκήρυξη των εκλογών θεωρηθεί ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ που δεν ελέγχεται από τα Δικαστήρια ως προς την σκοπιμότητα της, σε προκείμενη περίπτωση ελέγχεται ως προς την νομιμότητα της, δηλ. αν είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο (28 Σ), το Κοινοτικό Δίκαιο και το Εσωτερικό Δίκαιο.
(Σύνταγμα και Νόμοι -τυπικοί και αυξημένης πλειοψηφίας).

Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ:

Α) «.... Το άρθρο 4 §3 Σ αφήνει στον κοινό νομοθέτη τον καθορισμό των προσόντων για την κτήση της ιθαγένειας. Δεν θεμελιώνει καθεαυτό ατομικό δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ούτε όμως και αφήνει το ζήτημα «εν λευκώ» στον κοινό νομοθέτη. Ο τελευταίος δεσμεύεται πρώτιστα από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του ίδιου άρθρου, ενώ σημασία εδώ έχει το άρθρο 108 Συντάγματος (βλ. σε συνδυασμό με το άρθρο 51 §4 Σ). «Δικαίωμα πολιτογράφησης δεν απορρέει ούτε από το άρθρο 2 §1 Συντάγματος. .......»

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Εκδ. Σάκκουλα 2002, σελ.163.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

1.- Το ΠΑΣΟΚ λέει ψέματα ότι ψήφος και υπηκοότητα είναι ατομικό δικαίωμα των αλλοδαπών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 5 Σ, αλλά αντίθετα είναι κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους .

2.- Πρώτιστο μέλημα της Ελληνικής Πολιτείας είναι η θεσμοθέτηση (νομοσχέδιο) της ψήφου των Ελλήνων εκτός επικράτειας κατά την συνταγματική επιταγή (108 και 51 §4 Σ).

Β) «... Το εκλογικό σώμα αποτελείται από τους ενεργούς πολίτες. Τα προσόντα για την ένταξη τους στο ανώτατο κρατικό όργανο τα καθορίζει το ίδιο το Σύνταγμα και τα εξειδικεύει η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη καθορίζει το άρθρο 51 §3 Σ. Πρόκειται για την κατοχή της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει και η εκλογική νομοθεσία. (Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους). Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αποτελεί διοικητική απλώς προυπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου και δεν πρέπει γι' αυτό να συγχέεται με την απόκτηση και την στέρηση του δικαιώματος ψήφου. .....»

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Τσάτσος, Συνταγματικό Δίκαιο Τόμος Β Οργάνωση και Λειτουργία της Πολιτείας. Εκδ. Σάκκουλα 1993 σελ.175-176.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι αντισυνταγματικό να ψηφίσουν στις Δημοτικές Εκλογές αλλοδαποί υπήκοοι Τρίτων Χωρών (ενν. τρίτων ως προς την ΕΕ).

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

1 σχόλιο:

  1. Τόσα ψέματα από τον αρθρογράφο!

    Μέχρι και το Σύνταγμα παραποιεί, για να το φέρει στα μέτρα σου. Στο άρθρο 51 παρ.4, το οποίο επικαλείται, αναφέρονται οι προϋποθέσεις ψήφισης ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ σχετικά με τους εκλογείς που ψηφίζουν έξω από την Επικράτεια. ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση με την παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες. Είναι αίσχρο αυτό το κείμενο.

    Προς επιβεβαίωση: www.ministryofjustice.gr/files/Syntagma.pdf

    ΥΓ: Αν και μάλλον θα διαγραφεί το σχόλιό μου από το "δημοκρατικό" blog σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";