Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

«Απειλή» θεωρεί ένας στους δύο Έλληνες την παρουσία των μεταναστών στη χώρα

Διαφωτιστική για τις απόψεις Ελλήνων και μεταναστών πάνω στο φαινόμενο της μετανάστευσης εμφανίζεται έρευνα της Kάπα Research, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα Ελλήνων και μεταναστών.

Στην ερώτηση, τι αποτελεί η παρουσία των μεταναστών στη χώρα, το 51,6% των Ελλήνων απαντά «απειλή», το 30,6% «ευκαιρία» ενώ ένα 17,8% δεν εκφράζει άποψη. Παράλληλα, το 79,3% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα είναι «πάρα πολλοί», το 18,6% «αρκετοί, αλλά όχι πάρα πολλοί» και το 1,6% «όχι και τόσοι πολλοί».

Εκτιμώντας την επίδραση της παρουσίας μεταναστών στην Ελλάδα, το 57,5% των Ελλήνων πιστεύουν ότι «οι μετανάστες συμπιέζουν τους μισθούς και αυξάνουν την ανεργία των Ελλήνων» ενώ το 34,3% πιστεύει ότι «συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Πάντως, οι απόψεις Ελλήνων και μεταναστών για την απασχόληση σχεδόν συμπίπτουν στο εξής: Το 74,9% των Ελλήνων και το 63,8% των μεταναστών πιστεύουν ότι «οι μετανάστες κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Έλληνες».

Οι ίδιοι οι μετανάστες θεωρούν κατά πλειοψηφία (65,3%) «δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα» και μόλις το 1,9% την θεωρεί «κάτι εχθρικό»· το 51,3% απαντά ότι δεν έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά από Έλληνες, ενώ το 47% απαντά θετικά. Ένα ποσοστό 64,7% των μεταναστών σκοπεύει να παραμείνει στην Ελλάδα, ένα 23,6% να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, και ένα 4,9% να μεταναστεύσει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αντιδιαμετρικά, τέλος, παρουσιάζονται τα στοιχεία για το αίσθημα ασφάλειας: Το 73,4% των μεταναστών αισθάνονται «ασφαλείς» και το 25,3% νιώθει ότι «κινδυνεύει», ενώ το 65,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι «κινδυνεύει» έναντι του 29,6% που αισθάνονται «ασφαλείς».

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Αύγουστο από την Κάπα Research σε πανελλαδικό δείγμα 530 μεταναστών και 1280 Ελλήνων, αναλογικά κατανεμημένο σύμφωνα με την απογαφή της ΕΣΥΕ. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 23/12 στο Μέγαρο Υπατία σε ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα.

http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια εκτός θέματος καθώς και μηνύματα σε "greeklish" δεν θα δημοσιεύονται.

Ποιά είναι η άποψη των χρηστών του διαδικτύου για την "πολυπολιτισμική κοινωνία" στην οποία μεταβαίνουμε, κατά την κρίση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης; http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012 Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναγράφεται: Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Τι θα λέγατε, να ακουγόταν και η φωνή του "κυρίαρχου λαού", ως προς τη μετάβασή μας σε "μια πολυπολιτισμική κοινωνία";